11 tipp az életmódváltáshoz

0

11 tipp az életmódváltáshoz

Egészségesebben szeretnél élni, sportolni, fogyni, de ötleted sincs, hogyan kezdj neki? Akkor most segítek neked néhány hasznos tippel, hogy hogyan is kezdj neki az életmódváltásnak… meglátod nem lesz annyira nehéz, mint elsőnek elképzelted… 🙂

1., Elhatározás: Az első és legfontosabb, hogy végre elhatározd magad az életmódváltás mellett. Ezt csak akkor tudod megtenni, és belevágni az egészséges életbe, ha nincs több kifogásod, ha abbahagytad az örökös kifogáskeresést: „most meleg van, hideg van, de esik az eső, fúj a szél, túl messze van, nincs időm, jó ez így, jön a tél, úgysincs pasim, úgyis van már férjem, de szültem, de nem is eszek sokat, de de de de….”. Sokkal több energiát vesz el az, hogy a barátoknak, családnak, és főleg Magadnak megmagyarázd, miért nem edzel, főzöl magadnak, mintha azon gondolkodnál, hogy miért kezdd el! Hidd el, napi fél óra nem a világ vége: munka után feldob, reggel felkelt, esőben jobban érzed magad, amíg alszik a gyerek, bőven megvagy vele, míg a mos a gép, kétszer megtudod csinálni stb.

Minden változás akkor tud elkezdődni, ha elengedted a rossz szokásokat, lezártad a „miért nem”-et, és készen állsz a változásra, akarod az új dolgot, de főleg, abbahagytad a magyarázkodást, és végre arról beszélsz, hogy miért tudod bepréselni a napodba a mozgást, ami hidd el, egy idő után hiányozni fog a napi rutinból.

2., Tervezés: Készítened kell egy reális, betartható tervet! A reális alatt azt értem, hogy ne akarj egy hét alatt 10-20 kg-t fogyni, vagy ha sosem futottál maratont nyerni a hét végén. A jó tervezés titka a lépcsőfokok: kell lennie egy nagy célnak, amit lebontasz időben megvalósítható kisebb részcélokra, amiket követve végül eljuthatsz az áhított célig. Fontos, hogy tényleg teljesíthető legyen, mert ha túl nehéz, a kedved is elmegy tőle, de ha túl könnyű, akkor nem fejlődsz tőle (hasonló az iskolai tananyaghoz 😉 ). A másik titka, a fokozatosság! Ne ajtóstul ronts a házba, ne másnap várd az áttörő eredményt! El fog jönni, de azért tenni kell, és idő is kell neki, ami pedig a fokozatosság révén adható meg… ide lehetne sorolni egy csomó közmondást, de mindnek igaza van: jó munkához idő kell!

Például: Ez a példa egy nem nagy túlsúllyal rendelkező, általános kondícióban lévő emberhez készült. Mindig egyénre szabottan kell elkészíteni, készíttetni, ez csak egy példa, hogy a körülbelüli fokozatokat lássátok.

Fő cél: December 1-re 10 kg-t fogyni, formásodni

  1. lépés: étkezésre figyelni: cukor, feldolgozott ételek, fehér liszt elhagyása
  2. lépés: étkezésre figyelni: legyen változatos, sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű szénhidráttal, sok fehérjével
  3. lépés: étkezésre figyelni: kis adagokat enni: öklömnyit napi 4-5-ször
  4. lépés: edzés: heti háromszor fél óra
  5. lépés: edzés: kardió beépítése heti 1 alkalommal: kocogás, futás, futógép, ugrókötél, görkori, bicikli
  6. lépés: edzés: heti négyszer fél óra
  7. lépés: edzés: intervall/ hiit edzés heti 1 alkalommal
  8. lépés: edzés: heti 4-5, 2 erősítés+2 intervall/ 3 erősítés+2 intervall
  9. lépés: fehérjebevitel emelése edzés utáni fehérje shakkel

 

3., Minden fejben dől el: Ha megvan az elhatározás, a terv, készen állsz a következő lépcsőfokra, akkor kell elhatároznod, és be is tartanod, hogy leszoksz minden rossz szokásodról: leteszed a cigit, nem iszol a hétvégi bulikban (ez ugyanis nagyon visszaveti az edzéssel elért eredményt!), nem nasizol cukrot, csokit, mikor kedved szottyan rá, nem eszel a tévé előtt, nem habzsolsz be mindent 5 perc alatt, iszol többet, lefekszel idejében, éjszaka nem rohanod meg a hűtőt stb.!

Fontos ugyanis, főleg az elején, hogy nemet tudj mondani a csábításoknak, és lemondj az addig meglévő rossz szokásaidról. Persze néha belefér egy- egy csalónap, egy szülinap alkalmával pl., de a csalónap nem azt jelenti, hogy hétfőn betartottad, akkor kedden habzsi- dőzsi van! A csalónap azt jelenti, hogy 1-2 hetente van egy olyan nap, amikor nem tömöd magad kifulladásig, de belefér a desszert, a fagyi, vagy egy slambuc. Ezután folytatod a megszokott étrendet, és visszaáll az anyagcsere is, sőt, egy kicsit be is gyorsul 😉 .

A másik sarkalatos pont, hogy fejben rögzítsd, miért csinálod, és ez a cél lebegjen a szemed előtt, minden egyes gonosz édességes kísértéskor. Valamint megpróbálod élvezni, hiszen ez a javadat, az egészségedet szolgálja, és igyekszel pozitívan hozzáállni. Igen, vannak hullámvölgyek, de ilyenkor keresd azok társaságát, akik bátorítanak, ne a negatív emberekhez rohanj; próbálj meg túllendülni rajta, és továbbhaladni, hiszen biztos vagyok benne, hogy ha eddig eljutottál, nagy akaraterővel rendelkezel, ami továbbra is fog kelleni 😉 .

4., Motiváld magad: Képzeld el álmaid alakját, és tartsd is meg a képet a fejedben. Vagy ragaszd ki a hűtőre, tükörre, hogy szem elől ne veszítsd! Kérd a családod, párod, barátaid bátorítását, vagy legalább együttérzését: ne tukmáljanak, ne az orrod előtt tömjék a gyorskajákat, ne tegyenek rád megjegyzéseket! Keress olyan barátokat, akik már belevágtak az életmódváltásba, és beszélgess velük többet. Vagy kezdjetek bele többen, jó móka lesz, de ne versenyre fogyjatok, mert mindenki szervezete másképp működik, fogadjátok el, és ne cikizzétek, hanem bátorítsátok egymást! Keress edzőtársat, futótársat, hiszen akik szeretnek csoportosan edzeni, annak húzóerejű lehet egy ilyen partner!

 

5., Pucold ki a konyhát: Tüntess el minden gonosz élelmiszert! Száműzd a cukrot, fehérlisztet, olajt, vajat, fehér rizst, zacskós ételeket, feldolgozott ételeket, konzerveket, virsliket, édességeket, popcornt, chipset, üveges szószokat, üdítőket, szörpöket stb. Helyettük vegyél teljes kiőrlésű dolgokat, barna rizst, bulgurt, hajdinát stb., eritritet vagy xilitet, kókuszzsírt, nyers zöldségeket, gyümölcsöket, amiket magad főzöl, vagy csak rágcsálsz el, cukormentes szörpöt, ha ragaszkodsz hozzá, valamint ha megfigyelted, hogy a tejtől puffadsz, megy a hasad, vagy épp székrekedésed van, akkor ezt is cseréld le kókusz/ szója/ zab/ mandula tejre!

Meglátod, sokkal könnyebb úgy tartani magad az egészséges étkezéshez, ha a konyhádban nyoma sincs az egészségtelen dolgoknak! Próbáld meg a párod is rávenni, a családnak is főzni, így együtt étkezni egészségesen. Ha nem vevők rá, akkor se tántorodj meg, magadnak akkor is csak egészséges menüket állíts össze!

6., Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre: Igyál napi 2-3 liter tiszta, szénsavmentes vizet, vagy ízesítetlen zöld teát! Ugyanis a dehidratáltság is ugyanolyan érzés, mintha éhes lennél, így előfordulhat, hogy eddig sem éhes, hanem szomjas voltál. Ráadásul, képes csökkenteni az étvágyat.

7., Figyelj az étkezésedre: Ehhez segítségül az alábbi cikket olvasd el!

8., Fokozatosan vezesd be a sportot a mindennapokba: Amikor csak teheted, menj gyalog! Gyalogolj a munkába, lépcsőzz a lift helyett! Eleinte heti két- háromszor sportolj valamit: séta, bicikli, kocogás, úszás stb. Találd meg azt a mozgásformát, amit élvezel, amit szívesen végzel, tapasztald ki, milyen sport való neked, azután ebben fokozatosan növeld az edzések számát, intenzitását. Figyelj a változatosságra is, egy héten végezz többfélét: intervall, erősítés, de váltogasd a mozgásformát is: futás, trx, cross fit, jóga, súlyzós, saját testsúlyos stb. Meglátod, így neked sem lesz unalmas, de az izmaidnak sem, hiszen minden mozgásforma más izomcsoportot és másként mozgat meg, így rá lesz kényszerítve az izom a folyamatos alkalmazkodásra, vagyis fejlődni fog. Ha egy gyakorlatsor már könnyű, nehezíts, ne rekedj meg egy kényelme szinten, ami mellett vígan tudsz traccspartizni, mert fejlődni nem fogsz, csak az időd megy, meg a pénzed. Inkább legyen rövidebb, de keményebb, mint pl. a hitt edzés! Ne félj az újdonságoktól, merj kipróbálni új edzéseket, mint a hot iron pl., ha eddig nem tetted, menj kondiparkba, fitt napokra stb.

A gyakorlatokért kattints ide!

9., Ne félj segítséget kérni: Nem ciki, ha kérdezel egy teremben, mindenki elkezdte valahol. A sportolók nem nézik le azokat, akik még csak most kezdtek sportolni, hanem szívesen veszik, ha valaki az általuk szeretett útra lép. Ezért, ha bármit nem értesz, nem vagy biztos benne, hogy kéne, mit kéne, hányszor kéne, elakadtál, nyugodtan fordulj az edzőkhöz. Az még rosszabb, ha a bizonytalanságban megsérülsz, vagy rosszul rögzül egy mozdulat stb.

10., Tájékozódj: Olvass megbízható, hiteles weblapokat, szakfolyóiratokat, kiadványokat, menj el workshopokra, kérdezz bátran hozzáértőktől. Ha táplálékkiegészítőkhöz nyúlsz, legyél kritikus és körültekintő, ne a legolcsóbbat vedd meg, hiszen a te testedről van szó, ami megér plusz pár ezer forintot, hogy ne legyen semmi baja! Nézd meg, mi mit tartalmaz, mi az az anyag, ami benne van, mire való, fordulj az eladókhoz, itt is érvényes az összehasonlítás, több eladó véleményét is kérd ki, több weboldalt is olvass el, több edzőt is faggass ki róla, mielőtt megvennél bármit is!

11., Pihenj: Kellenek a pihenőnapok az edzések között, hiszen ekkor épül az izom, mert az edzés alatt megszakad rostokat építi újjá, így nő, fejlődik. Viszont próbálj meg két napnál többet egymás után nem kihagyni, valamint minden napot viszonylag aktívan tölteni (tudod, lift, séta stb 😉 ) . A pihenés pedig a megfelelő alvásra is értendő: igyekezz időben lefeküdni, ne tévére elaludni, és hűvösebb, nem túlfűtött szobában aludni (az orvosok szerint max. 20 fokban egészséges aludni, én például télen is fűtés nélkül alszok 🙂 ). Az is egyénfüggő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, de azért 6-8 óra szükséges.

+1., Élvezd!: Talán a legfontosabb szabály, hogy élvezd! Leld örömöd benne, hiszen az egészségedet szolgálja a változás. Gyönyörködj a változó, alakuló, karcsúsodó tükörképedben, a kisimult, szép bőrödben, a jobb közérzetedben, a kisebb ruhákban! Maradj kitartó, s a várva várt eredmény biztosan eljön majd 🙂 .

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás