30. Spar Budapest Maraton. A harmadik.

0

30. Spar Budapest Maraton. A harmadik.

21 évvel ezelőtt futottam az első maratonomat. Nem terveztem, nem akartam, eszembe sem jutott, soha nem vonzott, ráadásul középtávfutó, és pályaversenyző voltam új klubomnál. Viszont az edzőm azt mondta, fussam le! Ha az edzőm azt mondta volna, másszam meg a Csomolungma-t, mert akkor jobb leszek, azt is megpróbáltam volna. Az elvárások, illetve az annak megélt dolgok, ma is hasonló hatással vannak rám. Akkor még Visegrádról futottunk be az Erzsébet híd budai lábához, a Tabánba. Edzőm előzetes tanácsai kimerültek annyiban, hogy az a férfi, aki lefutja a maratont. Mi lett ennek az eredménye? 3 óra 8 perc alatt, gyakorlatilag frissítések nélkül teljesítettem a versenyt. Utána kb. 3 órányi rosszullét következett, mikor végre valami megmaradt már a gyomromban, és a fejem sem akart szétszakadni. Most már férfi vagy, hangzott el később a buszon, hazainduláskor. Valóban? Hiányzott volna ez hozzá? Nem tudom. Mindenesetre nem kívánom senkinek az átélteket, de azért van ennél rosszabb „beavatás” is, jóval rosszabb. Például:

30.Spar Budapest Maraton
A Vanuatu törzs tagjainak a fiúból- férfivá váláshoz előbb egy épített toronyból kell leugraniuk, teljesen rugalmatlan indával a lábukon. Az óriási nagyságú lassulás gyakran okoz gerinctörést, de lábtörés, és a talajt elérő fej miatt nyaktörés is előfordul. Borzasztó.

A második maratonom rá egy évre következett 1995-ben, mert kellettem a csapatba. Ekkoriban még az Országos Bajnokság jobban elkülönült az amatőr versenyektől, nem volt akkora tömeg, lehetett kerékpárral is kísérni a Visegrád-Budapest útvonalon. Ma is emlékszem az előző este előállított zabpehely, víz, méz keverék láttán szörnyülködő társak tekintetére a kollégiumi szálláson. Másnap ebből futás közben a kerékpáros kísérőm segítségével, egy befőttes üvegből bármikor „ihattam”. Nagyjából bevált ez az oldskúl pávörgél, és már nem voltam rosszul a verseny után, bár ettől függetlenül nem sok szépre emlékszem. Az időm 2 óra 52 perc lett, és eldöntöttem, hogy nem akarok többet maratont futni.

Ember tervez, Isten végez, tartja a magyar közmondás, és tudjuk azt is, hogy az emberi lét egyik legnagyobb ajándéka a felejtés. Valószínűleg belehalnánk, ha legnagyobb fájdalmainkat egy életen át kellene kezdeti intezitásukkal magunkkal hordozni. Persze ennyire azért nem volt fajsúlyos a két maratoni emléke, de a közben eltelt 20 év, és az idei sikeres első félévem után elbizonytalanodtam. Végül a döntéshez nyáron, egy számomra nagyon fontos személy, és köztem elhangzó párbeszéd vezetett:

Én: „Nem tudom, mi legyen a maratonnal.”
Ő: „Ez egyértelmű!!! Ott a helyed.”

…és beneveztem.

Ő: „A maratonnal kapcsolatban mi a cél? Milyen idővel lennél elégedett?”
Én: „Az eszem azt mondja, hogy örülnöm kellene egy 2:32 – 2:34-es időnek, de tudom, hogy a 2:30 izgat igazán.”

30.Spar Budapest Maraton
A Széchenyi Lánchídon, a 15. km után.

A hosszútávfutásban van az a futótempó, és van olyan időjárás, melyek együttes állása esetén nincs jó futószerelés. A meteorológia által ígért 8-9 C fok, és folyamatos eső nagyjából ilyen. A sok ruha elázva nehéz, a kevés ruha pedig kihűlést okozhat. Az előbbi jelentős időveszteséghez, utóbbi pedig akár a verseny feladásához is vezethet. Teljesen tanácstalan voltam, miben fussak. Városligeti bemelegítő futásunk után végül a térd sztreccs, hosszúujjú thermo felső, technikai póló, és cérna kesztyű kombinációja mellett döntöttem.

Szerencsére az égiek megkönyörültek rajtunk, indulókon, így a kalandosan megközelített rajtfolyosóban állva már nem áztunk, és érzésre melegebb is volt a korábban ígértnél. Maratoni tapasztalatok híján – a megfelelő első felés futótempó érdekében -, már jóval a verseny előtt előre eldöntöttem, hogy korábbi eredményei alapján ki lehetne az én „iramfutóm”, akit célszerű lenne követnem. A rajt után az Andrássy úton hamar megtaláltam a csoportot, melyben a célszemély, Beda Szabolcs is futott. Szabolcs nagyon stabilan futja a maratonokat, az ő már-már megszokott 75 perces fél távja, kezdésnek éppen jó lehet nekem is. Ennél se, gyorsabban se lassabban nem kellene kezdenem, utána pedig kezdhetem elölről a második felét. Ez volt a terv. Minél tovább akartam nagyobb nehézségek nélkül futni, ütőképes időn belül maradva, utána pedig reméltem, hogy majd lesz valahogy. Szabó Gábor, és Burucs Ferenc is velünk voltak még ekkor a Gepárdok közül. 7 kilométer után a Margit hídon előre álltam a csoportban, és a szigeten így futottunk végig. Sikerült egy kissé meghúzni a bolyt, és a Margit-szigetet elhagyva, az Árpád hídon már csak ketten maradtunk. Talán nem véletlen, hogy éppen Szabolcs volt a másik. Nem sokkal ez után szólt, hogy szerinte ez túl nagy tempó lesz. 3:21-es ezret vezettem ekkor. Elfogadtam amit mond, valószínűleg kockázatos lett volna tovább menni ilyen sebességgel, bár szinte maguktól vittek a lábaim ekkor.

 

30.Spar Budapest Maraton
Azon nevetek és teszem szóvá, hogy a nézők közül minden második ember „hajrá Szabi”-zik.

Futás közben megbeszéljük, hogy szólunk egymásnak, ha azt akarjuk, hogy a másik vezessen, vagy ha túl gyors, esetleg lassú lenne a tempó. Önző érdekek a sportszerűség leple alatt? Döntse el ki-ki maga! A végén egyikünk úgyis jobb akar lenni, ez így természetes, de addig még sok van hátra, és szükségünk lehet egymás segítségére. A következő 1000 méter már a megcélzott 3 perc 30 mp. körül alakul. Ezután a lassítás továbbra is nehezen megy, az újdonsült szenior világbajnok többször figyelmeztet, hogy ez sok lehet.

30.Spar Budapest Maraton
Zitáéknak köszönhetően itt végre (Gresham Palota Hotel) a „hajrá Pisti” vitte a prímet! 

Szabolcs szerint ezzel a sebességgel is fogunk még utolérni előttünk futókat, bár csak saccoljuk, hányadik helyen lehetünk. 74 percen belül érünk a 21. kilométerhez, és érzésre ekkor nagyon elérhetőnek tűnt egy legrosszabb esetben 76 perces második félmaraton, hogy meglegyen a 2:30-on belüli összidő. A verseny előtti gondolataimat felidézve, most futni kell egy újabb félmaratont, annyi különbséggel, hogy ezt nem frissen kezdem el. Vajon a szervezetem mennyire lesz partner ebben? Ki fog derülni.

30.Spar Budapest Maraton
Fél táv környékén.

23 km-nél utolérjük az ekkor 6. helyen (akkor mi nem tudtuk, a nézők mást mondtak) futó korábbi többszörös ultrafutó Európa bajnok olaszt, Giorgo Calcaterrát. Előbb Szabolcs áll előre a szembeszélben, majd cserélünk. Calcaterra próbál tapadni ránk, de a Szabadság hídra fordulva látom, hogy leszakadt. Itt, 25 km-nél érzek először enyhe szédülést, pedig a lábaimmal semmi gond. Ez lenne a sokszor olvasott FAL jele? Vagy csak front van? Passz. Gyorsan elhessegetem a gondolatot, és inkább megpróbálok arra koncentrálni, hogy jól megy a futás, jó időt kell futnom, olyan nincs, hogy én kidőljek. A célban dolgom van, nem akarok helyette mentőben ébredni, mint pár éve egy ismerősöm, aki az első helyen futva 40 km-nél esett össze.

A Szabadság hídtól az Árpád hídig most is ellenszél fúj, bár nem akkora, mint tavasszal a Vivicittán. Itt az egyik frissítés közben néhány méterre lemaradok Szabolcstól, így futunk egy ezret, majd felzárkózom, és később viszem is a tempót.

30.Spar Budapest Maraton
A Szabadság és Árpád híd között.

A Margit-szigeten egy újabb ivás közben Szabolcs nem vesz vissza, és innen kezdve, igaz „lőtávolban”, de már külön futunk a célig. 34 km-nél utolérem, és elég nagy sebesség különbséggel megelőzöm a tavalyi győztest. Vajon én is így jártam volna, ha gyorsabban kezdek?  Ez már nem derül ki. A Margit hidat elhagyva nem mondhatom, hogy nem nehéz a futás, de továbbra is inkább csak a vissza-visszatérő szédelgés okozta félelem az, ami megakadályoz a gyorsabb tempóban. Nem tudom, mi lehetett ez? Maradjunk a frontos verziónál!

30.Spar Budapest Maraton
A Margit hídon, a 35. km után.

A 38 km-es táblánál az órámra nézve látom, hogy van 14 perc 50 másodpercem az utolsó négy kilométer teljesítéséhez a 2 óra 30 percen belüli célba éréshez. Ennek bele kellene férnie! Nem létezik, hogy nem. Annak ellenére, hogy már érzem a vádlijaimat, illetve az éles kanyarokban görcshatáron van a talpam. Végül 17 mp-cel érek be Szabolcs mögött, 2:30:44-es időeredménnyel, azaz mégsem fért bele. Mint később kiderült, hatodik helyezett lettem. Sajnos erről a BSI, szokásuktól eltérően nem értesített a célban, így lemaradok az eredményhirdetésről.

Célba érés után gyors öltözés, és immár rajtszám nélkül, kocogva indulok visszafele a pályán, mert úgy érzem, segíthetek valakinek. Jól is alakul a dolog, mert kis biztatásommal jelentős tempóváltás, és rengeteg előzés marad az utolsó 3 kilométerre. Igazolást nyer, hogy még egy maraton végén is, amikor általában már a fizikai korlátok a meghatározók, még ekkor is eldőlhet minden csak a fejben, persze, csak ha valakiben meg van hozzá a szükséges plusz.

 

30.Spar Budapest Maraton

Életem harmadik maratonijának margójára: Minél inkább tartok valamitől, annál kevésbé lesz megrázó élmény. Bár maradtak bennem kérdőjelek a kezdeti tempó visszafogás miatt, de valószínűleg ez most így volt a legjobb.

Ünneprontás: Miután önhibámon kívül lemaradtam az eredményhirdetésről, nem volt egyszerű hozzájutni a nyereményemhez. A BSI érvelése szerint az a versenyző, aki nem tiszteli meg a nézőket az eredményhirdetésen megjelenéssel, nem kaphatja meg utólag a jussát! Nem tiszteli? Miből gondolják ezt? Így nem gondolkozhat egy futóversenyeket szervező cég. Mintha nem tudnák, hogy az igazi dicsőség a dobogón állás. Az ember ezért csinálja! Szerencsére a kissé megkopott fényű dicsőségtől, és egy részben felesleges Budapestre utazástól eltekintve a történet jól zárult. A kérdés viszont sajnos megválaszolatlan maradt, hogy csak azért lett jó vége, mert igazolást nyert, hogy ők hibáztak, vagy esetleg már hisznek az elmondottakban. Remélem ez utóbbi a válasz!

30.Spar Budapest Maraton

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás