A teljesítmény pszichológiája

0

Mindenki álmodozott már arról, hogy mi lesz, ha nagy lesz, különösen gyerekkorban, amikor tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász, olimpiai bajnok vagy éppen híres színész bőrébe szeretnénk bújni. Azonban gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy már el is felejtjük, mi az, amire vágyhatnánk, hogy mi is azok közé tartozhatunk, akik sikeresek lehetnek. Tavaly év végén a pszichorendeles.hu csapata, Böhönyey Márta és Tóth Melinda tartott előadást „A teljesítmény pszichológiája” címmel az Akvárium Klubban, amelynek legfőbb felvetéseit most egy csokorba gyűjtöttük Nektek. A workshop alapján készített összeállításunkban érintjük azokat a hiedelmeket, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy jól teljesítsünk. Ahhoz is adunk tanácsokat, hogyan érhető el a kívánt siker, valamint támpontokat nyújtunk, miként is ellenőrizhetjük le, valóban jó úton haladunk-e. Ezek a gondolatok az újévi fogadalmakhoz, a sportban és a munka világában tett célkitűzéseinkhez egyaránt alkalmazhatóak.

Forrás: pszichorendeles.hu

Forrás: pszichorendeles.hu

Mik azok a hiedelmek, amik elgáncsolnak a sikerhez vezető úton?

1. ellenérv: „Mindenki nem önmegvalósíthat.” Ennek kapcsán Maslow szükséglethierarchia piramisa jó példa, aminek a csúcspontján – miután ettünk, ittunk, biztonságban érezzük magunkat, szerettek minket az emberek, használtuk az agyunkat – az a szükségletünk áll, hogy önmegvalósítsunk, hogy kibontakoztassuk a bennünk rejlő képességeket és elérjük azt, ami minket sikeres vagy teljes emberré tesz. Az elmélet alapja az, hogy az egyén mindig felfelé mozdul el a szükséglethierarchia mentén, annak függvényében, ahogy az éppen motiváló szükségletek kielégülnek. Mindig a következő, még ki nem elégített szükséglet motivál. Itt fontos megjegyezni, hogy mindenkiben van olyan tulajdonság, amit ha ki tud bontakoztatni, akkor abban sikereket érhet el. Ezt kell megtalálni, a saját piramisunk csúcsát.

Forrás: peda.blog.hu

Forrás: peda.blog.hu

2. ellenérv: „Nem lehet mindenki világsztár.” Miért is kezdjünk bele valamibe, az úgysem működik, hogy mindenki kiemelkedik. Erre viszont az a cáfolat, hogy különböző irányba különböző sebességgel haladunk – ami az egyikünknek adott területen egy előrelépés, az lehet, hogy a másik előtt még 10 lépéssel van, vagy mögötte másik 10-zel, tehát nem zárja ki azt, hogy mindannyian a megfelelő irányba haladjunk -, konklúzióképpen: nem vagyunk egyformák. Érdekesség, hogy vannak olyan országok, pl. Japán, ahol nem egy adott munkakörre keresnek embert, hanem felmérik a jelentkező tulajdonságait, képességeit és ez alapján adnak neki munkát, társítanak hozzá feladatokat.

3. ellenérv: „Az lesz sikeres, aki gazdag, szép, okos, eleve jó adottságokkal rendelkezik.” Hiába van valakinek eredendően jó képessége, jó háttere, az fabatkát sem ér, ha nem jár el rendszeresen az edzésre, nem tanul eleget, nem megy át a vizsgákon, ha nem teszi bele azt a pluszt, nem fog sikereket elérni.

4. ellenérv: „Ez nekem nem fog menni, mert a főnököm egy barom, olyan országban élek, ahol lehetetlenség boldogulni, stb.” Alapvetően azt tekinthetjük sikeresnek, aki valamit letett az asztalra a szakmájában, amit a nem megfelelő főnök, edző, vagy bármilyen más negatív külső tényező ellenére is el lehet érni. Jelen körülményeink pedig azt határozzák meg, hogy hova indulunk, nem azt, hogy hova juthatunk el végül.

5. ellenérv: „Egyes emberek megcsinálják a maguk szerencséjét, de ilyen képességekkel, amikkel én rendelkezem, ez képtelenség.” Nem szabad általánosítanunk a saját tapasztalataink alapján. Ha valami elsőre nem sikerül, abból mindössze annyi következik, hogy ez számunkra egy elsajátítandó készség, amivel újra és újra próbálkoznunk kell. Kitartónak kell lenni, attól, hogy elsőre nem sikerült, még meglehet, csak szorgalmasan kell próbálkozni.

6. ellenérv: „Az én környezetemben senki sem igyekszik, akkor nekem sem kell.” Tudjuk, hogy az emberekre nagy hatással van a közvetlen környezetük viselkedése, de sok esetben ez nem jelent követendő példát is. Mark Twain mondta azt, hogy: „Amikor a többség oldalán találod magad, itt az idő megállni és elgondolkodni.”

 
Hogyan legyünk sikeresek a saját területünkön?
A következőkben 20 pontba összegyűjtve olvashatjátok a pszichorendeles.hu listáját arról, hogy is kezdjünk bele valami új megvalósításába és minként ellenőrizzük magunkat, saját lépéseinket a sikerhez vezető úton. Ez a 20 pont minden cél elérése közben támpontokat nyújt majd nekünk, amelyek segítenek a megfelelő úton tartani minket, és ha valahol elbizonytalanodnánk, vagy elakadnánk, irányjelző táblaként mutatják nekünk a helyes folytatást. Nézzük is, hogyan építsük fel a következő sikeres projektet, edzést, versenyt.

1) Legyen egy álmunk, egy vízió.

Egy tevékenység, amit akkor is csinálnánk, ha nem kapnánk érte adott esetben pénzt és számunkra minden esetben örömet okoz. Pontosan határozzuk meg, hogy mi ez.

2) Legyen egy konkrét célkitűzésünk az álom megvalósítására.

Építsünk fel egy stratégiát, hogy mennyi idő alatt, miként, milyen lépésekben, milyen részcélokkal szeretnénk elérni a kívánt eredményt.

Forrás: www.g21.com.au

Forrás: www.g21.com.au

3) Saját ötlet.

Valami, amit könnyű eladni, mert hat az emberekre. Ennek meghatározásakor merjünk különbözni másoktól, illetve saját magunk egy korábbi énjétől is.

4) Tanuljunk olyanoktól, akik inspirálnak minket.

Mindenkinek vannak példaképei, olyan személyek, akikre valamilyen tulajdonság vagy cselekedet miatt felnézünk. Tanuljuk el Tőlük a jó dolgokat és ezeket alkalmazzuk bátran Mi is!

 
5) Merjünk elhatárolódni azoktól, akik nem mutatnak jó példát.

Azoktól, akiket nem szeretnénk követni. Sokan elhatárolódnak attól, ami nem megszokott, de legyünk tisztában vele, hogy ez nem feltétlenül rossz. A rossz szokásokat is merni kell felismerni és lecserélni. Bill Gates mondta, hogy: „Merj rossz benyomást kelteni.”

6) Ne csak mások, hanem a saját magunk meglévő szabályaiból is gondolkodjunk.
„Az elmebetegség első jele, ha továbbra is ugyanezt csinálom, amit eddig, s azt várom, hogy közben más eredményt kapok.” Jó, ha nem ész nélkül mindig újra és újra ugyanazt csináljuk, hanem a felismerjük, hogy ezt lehetne másképp is, merünk az eredetitől eltérni és változtatni.

7) Sokat dolgozzunk, de ne túl sokat.

Itt jó példa az ún. IKEA hatás, aminek lényege, hogy a vásárlók szerelik össze a bútorokat, ezért jobban meg is szeretik őket, hiszen, amiért a saját kezünkkel megdolgozunk, azzal sokkal jobban azonosulunk.
Amiért megdolgozunk, azt jobban szeretjük, ezért fontos, hogy kitartsunk egy adott munka mellett, mert ha elkezdenek jönni a sikerek, akkor ez könnyen „droggá” is válhat. Azonban fontos megtalálni az egyensúlyt, mert egy idő után kontraproduktívvá válik ez a folyamat, ha folyton azt érezzük, hogy még mindig le kéne tenni valamit az asztalra.

8) A tevékenység öröméért tegyük.

Találjuk meg azt, amit igazán szeretünk a folyamatban, ami erőt ad a folytatáshoz.

bigstock-Sport-Couple-Of-Athletes-Succe-50307215-e1423774788858

Forrás: www.theabundanceproject.com

9) Ne másért csináljuk, hanem saját magunkért.

Ne másnak akarjunk megfelelni, ne egy szülőnek, tanárnak, főnöknek, edzőnek. Ugyanis, ha másért tesszük, nem saját magunkért, az kiváló táptalaja a depressziós, szorongós tüneteknek.

 
10) Ne máshoz mérjük a teljesítményünket, hanem saját magunkhoz.

Ha valaki sportolóként azt határozza meg célként, hogy legyőzze XY-t, akkor ez egy olyan felesleges gondolati munkát eredményez, ami elveszi az agyi kapacitását attól, hogy arra koncentráljon, hogy ő maga jól teljesítsen. Ez óriási frusztrációt és felesleges figyelemelvonást okozhat. Be kell látni, hogy nem mi befolyásoljuk a helyezéseket, és hogy éppen elsők, másodikok, harmadikok leszünk, vagy hátrébb végzünk a mezőnyben, az nem áll a mi hatókörünkben. Ezért fontos, hogy mindig magunkhoz viszonyítsunk és a saját múltbéli eredményeinknél akarjunk jobbak lenni, nem XY-hoz képest, aki az aktuális ellenfelünk.

11) Folyamatosan törekedjünk profizmusra.

Ez ne egy-egy tettünket minősítse, hanem szokás jelleggel mindent, amit kiadunk a kezünkből. Ez egy olyan szokást jelent, aminek jegyében nem elég jónak lenni, hanem kitartóan kell jónak lenni. Törekedjünk mindig profizmusra, ami a sikerünk záloga lehet.
Ezt jól alátámasztják Michael Jordan szavai: „Nagy dolgokat kell várni magadtól, hogy nagyot tudj alkotni.”

12) Legyünk kitartóak a célok elérése érdekében.

Ez már az első lépésektől kezdve nagy szerepet kell, hogy kapjon.

13) Kalkuláljuk bele a fejlődésbe, hogy hibázhatunk.

Legyünk kitartóak a hibákkal szemben is, hiszen ezek előfordulnak mindenkinél.
Szintén Michael Jordan mondta: “Több, mint 9000 kosarat hagytam ki. Majdnem 300 mérkőzést vesztettem el. 26-szor rontottam el a rám bízott döntő dobást. Életem során újra meg újra kudarcot vallottam, és épp ez az, ami miatt sikerrel jártam.” Tehát, a hibákra ne úgy tekintsünk, mintha mindent fel kéne adni, hanem épp ellenkezőleg, hogy ezt újra meg kell próbálnunk.

14) „Ne csak azt nézd, hogy mit mond, hanem azt is, hogy ki mondja.”

Annak a véleményére adjunk, akire szakmailag vagy emberileg felnézünk, de ne hagyjuk, hogy mindenki nekünk prédikáljon. Akinek nem releváns a véleménye, azt engedjük el és lépjünk tovább.

15) Tartsuk a fókuszt.

Specializálódjunk, igyekezzünk egy területen a legjobbak lenni. A közgazdaságtanban használjuk a komparatív előny fogalmát, ami ide is tökéletesen illik. Ennek lényege, hogy mindenki azzal a tevékenységgel foglalkozzon, amiben vagy jobb a másiknál, vagy kisebb a lemaradása.

16) Élvezzük, amit csinálunk, tapasztaljuk meg a flow-élményt.

Ez azt jelenti, hogy a kihívások egy picivel meghaladják a képességeinket, így folyamatosan azt érezzük, hogy erőfeszítést teszünk, miközben jönnek a pozitív visszajelzések, hogy képesek vagyunk sikert elérni. Csak a feladattal foglalkozunk, teljesen elmerülünk a folyamatban, ami örömet okoz és élményt ad. Mi uraljuk a tevékenységet, azáltal, ahogy szinte feloldódunk benne. Mi magunk szabjunk keretet a munkának, úgy, hogy közben legyen időnk a magánéletre is.

17) Mindig ünnepeljük meg az elért eredményeinket!

Legyen időnk és alkalmunk az ünneplésre, ha megérdemeljük. Ez is segít tudatosítani, hogy az adott eredményt elértük.

18) Teremtsünk társadalmi értéket.

Fontos megtalálni a munkánkban azt, ami társadalmi értéket is képvisel, ami ad másoknak, a közösségnek, amitől többek lesznek.

19) Ápoljunk jó kapcsolatokat!

Bárkiből lehet potenciális főnök, munkapartner, edző, csapattárs, mindenkinek adjuk meg erre az esélyt már az első találkozástól.

20) Legyünk objektívek!

Tudjunk külső szemlélőként magunkra tekinteni, a saját lépéseinket szemlélni, az erősségek és gyengeségek felsorolásával együtt.

run-your-race_www.wellnessbucket.com

Forrás: www.wellnessbucket.com

Share.

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás