Békéscsaba-Arad-Békéscsaba 2015.05.16-17.

0

10848712_1379983122295989_7310683720706575976_oVarga István vagyok, a férfi váltók kategóriájában győztes Gepárd-Expanzió csapat kapitánya, és Griecs Krisztián (sportosan.com) felkérésére a következő élménybeszámolót szeretném megosztani az olvasókkal.

Nem először indultunk csapatban ezen a szupermaratonon, és már többször is sikerült első helyen végeznünk a verseny 18 éves történelme során, legutóbb a tavalyi évben. Ettől függetlenül minden év egy új helyzetet jelent, hiszen csapatunk összeállítása sem lehet állandó, és mindenekelőtt az ellenfelek bárkik lehetnek. Idén a szokásosnál is nehezebben állt össze a csapat, mert ezen a hétvégén több futó barátomnak is „jelenése” volt más versenyeken. Így a nevezés még az ötödik futó, és kísérőnk személyének ismerete nélkül lett leadva.

Később végül három lehetőség közül Zsíros Márk-ra, a Békéscsabai AC tehetséges futójára esett a választásom, akinek érdekes módon nem volt csapata. Vele kiegészülve Balázs Levente, Beda Szabolcs (mindkettő Sashegyi Gepárdok), Kedves Roland, és jómagam alkotta a csapatot. A kerékpáros kísérő szerepét húgom, Garai Ágnes Szonja vállalta. Pénteken este nálam aludtak a srácok, mely a csapatszellem építése szempontjából is előnyös.

Az első nap Levente kezdett a 16,3 km-es szakasszal, aki ezen a versenyen most először vett részt. A szervezők kérése ellenére, a rövidebb első szakasz bevezetése óta számunkra nehezen kivitelezhető, hogy az első száz métert együtt tegyük meg a rajt után. Viszonylag gyorsan eltelik ez a szakasz, és nem kockáztathatjuk, hogy a váltóhelyre nem érünk oda időben a második futóval. Sokkal kevesebb időnk van korrigálni, ha a mezőny után indulunk el az autóval, és valami közbejön. Ezért magára hagytuk Leventét Ágival. Szomorú, de nem láttuk a rajtot. Az újkígyósi váltóhelyre már jóval a váltás előtt érkeztek a hírek, hogy mi vezetünk. A kezdeti bizonytalanság után, ez jót tett a hangulatunknak. Fokozatosan növelve a különbséget Levente egy perces előnnyel adta át a csapat rajtszámot Beda Szabolcsnak.

Szabolcs arról (is) ismert futó berkekben, hogy igen stabil futó, és nála általában nem szoktak jelentős problémák adódni. A Hortobágyi Délibáb Félmaraton többszörös győzteseként viszont nem szereti, ha hűvös, hideg az idő. Ennek ellenére a 19,2 kilométeres távon mintegy öt percet vert a második csapat futójára. Így már hat perc előnnyel rendelkeztünk a második váltóhelyen, Medgyesegyházán.. Ez már nem rossz, de senkit nem tehet elbizakodottá. Minden másodpercre szükség lehet, nyomni kell, hiszen bármi közbe jöhet 200 km teljesítése során. Ezt szerencsére nagyszerű csapatunkban hangsúlyozni sem kellett, mindegyikőnk így gondolta.

10411248_1450505341910433_1671221518391124346_n

Ezután Márk következett, aki a többszörös olimpikon, és számtalan nagy eredményt elért Rosza Mária kezei között nevelkedik. Ha a csapatunk keltette elvárás nem lett volna elég, Mari még tovább fokozta Márk példás hozzáállását. Nem is keltett csalódást, az ellenfél egyébként klubtársa futójára 2 percet vert rá. Teljesítménye igazolta, hogy jó döntés volt őt választani ötödik futónak.

Közben kisütött a nap, amikor Mezőkovácsházán én vettem át a csapat rajtszám viselésével járó felelősséget. Nyolc perc előnyünk volt ekkor, és 25,1 km várt rám. Az egyéni versenyeken általában minden percet meg tudok tervezni a rajt pillanatáig. Egy ilyen váltóversenyen viszont ez nehéz, nem is sikerült úgy bemelegítenem, ahogy szerettem volna. Ezért sem volt veszélytelen, a szerintem túl nagy kezdeti tempóm, de ilyenkor már nagyon nehéz lassítani. Kellett pár kilométer, hogy érezzem, meddig lehet elmennem. Jó volt a hőmérséklet, és a szél sem szembe fújt, ennek ellenére a dehidratáltságot megelőzendő, 25 percenként kértem az Isostar-os kulacsot a kerékpáron mellettem tekerő húgomtól.

A Battonya előtti igen hosszú egyenest még sikerült lassulás nélkül abszolválnom, valahol ezután kezdődött a nagyobb küzdelem önmagammal. Battonya után már eléggé vártam a határt, mert lassultam, és úgy éreztem az érkező melegfront is „fejbe vágott”. Próbáltam arra koncentrálni, hogy ne a távolságot figyeljem, inkább a nagyjából előre belőhető összidő hátralevő perceit használjam ki az előny növelésére, amennyire csak az aktuális állapotom lehetővé teszi. Végül beértünk Tornyára, és Roland következett. Pár perc frissülés után elindultam levezetni Arad irányába, a többiek az autóval a váltóhelyen maradtak, hogy különbséget mérjenek, majd később felvesznek. Ezt így szoktuk. Amikor utolértek és beszálltam az autóba jó volt hallani, hogy előnyünk 22 percre nőtt. 3’25””/km átlagot futottam.

 Roland rögtön ellenszélben kezdett, és már kicsit melegebb is volt a futáshoz az ideálisnál. 24,7 km várt rá, a 22 percnyi előnyünkből kellett minél többet megőriznie az ellenfél legjobb futója ellen. Sajnos a szervezete éppen most döntött úgy, hogy a hannoveri félmaraton, és a trieszti győzelem után „elég”. Ezt előre nem tudhatta, nyilván akkor máshogy osztottuk volna el a szakaszokat.  Aradon beálltunk mögé a kísérőautóval, hogy megvédjük őt, és Ágit a forgalomban, mert itt nem volt felvezetés. Roland nagyon küzdött, az ellenfél Gregor Laci pedig nagyon ment, melynek az lett az eredménye, hogy 11 és fél perc előnnyel zártuk az első napot.

19610_1450505615243739_6209188376601165463_n

Célba érés után gyorsan elmentük lezuhanyozni a Continental Forum Hotelba, majd vissza a célhoz, hogy minél több befutót láthassunk. Közben persze folyamatos evés-ivás. 19 óra körül vacsora a kantinban (aki még bírta), majd pihenés. Én a húgommal az első emeleten kaptam szobát, aminek még örültem is. Sokat beszélgettünk, megnéztem a Giro Italia aznapi szakaszának ismétlését, majd próbáltam elaludni. Persze alattunk beindult az elfelejtett, minden évben „szokásos lakodalom”, így az egész szobát rezgető szubbasszusok ezt eléggé megnehezítették. Hajnalban füldugót is kreáltam, de az is esélytelen 200 Hz alatt. Azért valamennyit sikerült aludnom. Szabiék a kilencediken az egészből semmit nem érzékeltek.

Reggel Leviék elnézték az órát, így már egy órája ébren voltak, amikor hatkor ébreszteni akartam őket. Saját reggeli a szobában, 7:30-kor találkozó az autónál a parkolóban. Irány a rajt terület, kávé a sarki Mekiben. 15 percet csúszik a rajt a vonat miatt, hogy a mezőny ne kapjon sorompót. Szarvas Péter polgármester úrtól ajándékot kapunk az első napi teljesítményért. Köszönjük szépen! A rajtnál a hangszórókból U2 üvölt. Electrical Storm, Until The End of The World…, hát, erre nem számítottam…nagy hatással van rám, töltődöm.

Közben Görgényi Andris barátom ( aki egyébként Molnár Gittával megnyerte a kétfős váltók versenyét ) elmondja Ayrton Senna egyik híres kijelentését: „Ha második vagy, te vagy az első aki veszít!”. Őt is, engem is kiráz a hideg. Ezután az egészre a koronát egy közvetlenül a rajt előtti, számomra fontos apró momentum teszi fel. Én készen állok a mai napra, jöhet bármi, lelki korlátaim megszűntek.

Vissza a csapathoz! Levente ismét kezdeni szeretett volna, és sikerült meggyőznie bennünket, hogy menni fog neki a hosszabb táv. Ezek után örültem, amikor kiderült, hogy ugyanaz lesz az ellenfele a második csapatból, akit szombaton már legyőzött. Ők ketten még éppen átmennek a vonat előtt. Mázli. A harmadik futó, illetve mindenki más már nem. Nem baj, legalább látjuk a mezőnyt, és végre tudunk szurkolni az ismerősöknek is. Kb. 10 km-rel a rajt után Levi robbant, és valószínűleg nem sokat lassítva a végéig, 6 és fél perc előnnyel érkezik Tornyára, 24,7 km megtétele után. Jó döntés volt kezdő embernek választani.

 Szabi következik. Már valóban meleg van. Elindul, és szokás szerint halad. A leghosszabb szakaszon mindössze 2 percet kap az ellenfél leggyorsabb futójától. Maradt 4 és fél perc az előnyből, a tegnapi 11 és fél perc nélkül. Ezek után nagy baj már nem lehet, de csak Békéscsabán van vége, ezt mindannyian tudjuk. Márk indul harmadiknak. Felszabadultan futva, 3 és fél percet ver klubtársára a 14,7 km-es távon. Medgyesegyházán én váltom. Futás közben megtudom, hogy összesen 9 perc az előnyünk, mert az ellenfél további egy percet eldobott a váltóhelyen.

11070761_1450505895243711_1016460157054165570_n

Nagyon meleg van, az elején próbálom visszafogni a tempót. Ez az óriási szembe szél miatt most könnyen megy. Ma már 10 percenként kérem az frissítőt. Húgom most is mellettem teker, de természetesen nem beszélgetünk. Verseny közben még a fejemet sem szeretem oldalra mozdítani, ezért többen gondolhatják, hogy nekünk, gyorsabb futóknak nem is kell szurkolni a versenyeken. Nem így van, azért mert nem tudunk rá reagálni, minden buzdítást észlelünk. Többször locsolom magam, de a nagy szélben egy pillanat alatt megszáradok. Bevallom, nem telik el gyorsan a 19,2 km. Ilyenkor néha elgondolkozom, hogy az egyéni futók, és a két fős váltók hogyan csinálják? Végül a szakaszon 3’31”/km lesz az átlagom, 16 perc előnnyel adom át Rolandnak a váltó rajtszámot Újkígyóson.

22692_1450505745243726_6228513133490904858_n

Roland teljesíti a kötelező feladatot, és „behozza” csapatunkat az első helyre. A cél előtti pár száz métert már együtt tesszük meg. A második helyezett csapat érkezésekor kiderül, hogy a két nap alatt összesen 28 és fél percet vertünk rájuk. Fantasztikus győzelem! 

11224466_1450505581910409_6395949386495822215_n

Egy-két fotó, majd gyorsan haza, evés, zuhanyozás, és vissza a célterületre. Az eredményhirdetés előtt még a többi győzteshez hasonlóan részt vehetünk a városháza dísztermében rendezett fogadáson. Megtisztelő, hogy külön köszöntenek bennünket, sportolókat. A győzelem érzését nem lehet megszokni, így nagy izgalommal várjuk az utána következő eredményhirdetést. Viszonylag kevesen maradunk ekkorra, kár, hogy sok résztvevő nem tiszteli meg maradásával a helyezetteket. Sajnos a legvége előtt nekünk is menni kell, hiszen Márk kivételével a többieknek még hosszú az út hazáig.

Végül megragadom az alkalmat, hogy a csapat nevében minden helyezettnek gratuláljak, illetve elismerésünket fejezzem ki a versenyt teljesítőknek.

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás