Futócipő teszt – Asics Gel-Pulse 6 G-TX

0

A statisztikák szerint egyre többen kezdenek el futni különböző okokból. Sokan elhivatottságból, egészségügyi szempontból, kedvtelésből, hobbi, illetve profi sportolóként döntenek úgy, hogy cipőt húznak. A legkevésbé eszközigényes sportról van szó, egyszerűen illeszthető be mindennapi életünkbe. Futni szinte bárhol lehet, bármikor. Futhatunk a városban aszfalton a lakótömbünk körül, salakpályán, az utcán, rendes futófolyosón, a természetben, hegyen-völgyön. Egy fontos dologra azonban feltétlenül szükség van: a megfelelő futócipőre.

Sokan azt gondolják, hogy ez egy lényegtelen dolog, pedig nagyos is fontos. Nem mindegy, hogy tornacipőben vagy rendes futócipőben edzünk. A helytelenül, minőségileg megválasztott cipő akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a futócipő kérdése örök dilemma, a mellette és ellene érvelők közt. Az is tény azonban, hogy a helytelen futótechnika térdben, bokában, vádliban, csípőben, nyaki részen, vagy bárhol fájdalmat okozhat. Ha eldöntöttük, hogy futni akarunk, olvassunk utána a helyes futótechnikáknak, nézzünk szét a piacon, hogy melyik cég milyen cipőket kínál, kérjük ki az edzők, profi futók, vagy a környezetünkben régebben futók véleményét. A bonyodalmat még fokozza, hogy ha már rászántuk magunkat a vásárlásra, milyen cipőt is válasszunk? Futócipők közt is van különbség. Vásárláskor arról is döntenünk kell, hogy milyen terepviszonyra fogjuk a cipőnket használni, hol, milyen körülmények közt szeretnénk futni, mire fogjuk használni. Hogy tetézzük a választás okozta nehézséget, azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen típusú a lábfejünk, milyen stílusban futunk. Pronáló? Neutrális? Szupináló? Ehhez a kérdéskörhöz remek összeállítást nyújt az alábbi honlap.

Hogy milyen cipőre van szüksége az embernek, elsősorban a testünk, céljaink, másodsorban pénztárcánk és ízlésünk fogják meghatározni. Muszáj rászánni az időt, muszáj informálódnunk az alap kérdéskörökben. El kell menni egy szaküzletbe és fel kell próbálni jó néhány cipőt, hogy tisztában legyünk a futócipőkkel kapcsolatban. A többi utána magától jön, ahogy telik az idő egyre jobban fogunk figyelni a testünkre, lábunkra és automatikusan ki fog alakulni a futócipőkkel kapcsolatos elvárásaink, igényeink. A döntés tehát sok esetben nem egyszerű. Ehhez szeretnénk tapasztalati úton segítséget nyújtani cipőválasztás terén. Elsőként az Asics futócipőjét, a GEL-Pulse 6 G-TX modellt mutatnám be saját tapasztalataim, benyomásaim alapján. Tesztcipőmet 2015. január első hetében vettem a Nyúlcipőbolt webáruházából, akció keretén belül.

Meg szeretném jegyezni azt is, hogy sokan még mindig félnek az internetes rendelés átkától. Nem érkezik meg a termék, elvész a pénze stb. A cég rendkívül pozitívan áll mindenhez, mindenben a lehető legnagyobb szakértelemmel segítenek. Bátran ajánlom a boltot, hiszen rengeteg fajta, típusú, márkájú cipővel rendelkeznek. Interneten is bátran lehet tőlük rendelni. Rendelés után egy-két órával már kapjuk e-mailben, sms-ben az értesítőt cipőnk rendelési állapotáról. Jobb esetben már másnap lábra húzhatjuk a vásárolt cipőt és ha netalántán mégsem jó, különböző okok miatt, bátran vissza lehet küldeni. A kapott dobozban benne van a visszaküldéshez szükséges összes formanyomtatvány az utasítással együtt. Azóta többször rendeltem már nálunk és mindig ötösre vizsgáztak.

Miért pont erre a cipőre esett a választásom? Mindig is szerettem volna egy olyan cipőt, ami megfelelhet az én összetett elvárásaimnak. Elsősorban legyen kényelmes, legyen vízálló. Tudjam használni akár munkába menet aszfalton, a hétköznapokon, de álljon helyt a természetben is, ha a családdal kirándulunk. Futás során a városban, aszfalton kívántam használni. Sokat járok kirándulni, kis- és nagyzsákos, több napos túrákon is egyaránt részt veszek. A bakancs nem minden esetben kényelmes és szerettem volna egy olyan cipőt, ami a keményebb terepi viszonyokban is helyt áll akár cserecipőként és egyszál maga. A lábtípusom szerint neutrális cipőre volt szükségem, ugyanis a lábfejem szupináló, kifelé dől a lábam.  (A sarkam egy kis részére összpontosul a becsapódás ereje, és futás közben túl nagy ütődést kénytelen továbbítani a lábfeje.) Kicsit széles a lábfejem és ennek is meg kellett felelni a cipőnek. Pénztárcám szempontjából is lényeges volt, hogy ha lehet a lélektani 30.000 Ft-os határt ne lépjem át. Az előzetes elvárásoknak nem hittem, hogy valamelyik cipő is megfelel. Hossza keresgélés után akadtam erre a modellre és leírása alapján megnyerőnek tűnt. Rendelésnél pont volt az én méretemben. A lábam 42-es méretű. Az aranyszabályt követve: míg a túracipőknél, bakancsoknál egy számmal nagyobbat veszünk a lábméretünknél, addig a futócipőknél legalább egy fél számmal legyen nagyobb. (Ha Gore-tex® anyagú – vízálló – futócipőt vásárolunk, számítsunk rá, hogy a megszokottnál egy kicsit kisebb lesz a cipőnk, még ha fél számmal nagyobbat is választunk.) Vásárlásnál tehát 42,5 számú cipőt rendeltem. Személyes adataim: súlyom kb. 70 kg, magasságom: 180 cm

Minden gyártó készít egy ár-érték arányú bajnok cipőt, amiben a gyártó fő technológiai újításai benne vannak, de az ára kedvezőbb a csúcsmodellekhez viszonyítva. Az Asics esetében ez a GEL Pulse család. Ha az értesüléseim jók, a legújabb modell már a Pulse 9 névre hallgat. Akció révén, magam szabta határ alatt volt a cipő ára, kerekítve 27.000 Ft. „Kiváló komfort alacsony áron, vízálló verzióban. A legújabb GEL-PULSE modell nagyszerű párnázott futócipő, melyet még az ár és a minőség kitűnő aránya jellemez.” – így reklámozták a választott cipőmet. Lássuk beváltotta e a hozzá fűzött reményeket az azóta eltelt 3 év alatt.

A cipő két nap alatt meg is érkezett gondosan becsomagolva két dobozban. A nagyobbik dobozba a cipősdoboz esetleges szállításból adódó sérülés elkerülése végett került. Kibontva a dobozt maga a cipősdoboz és benne a cipő volt gondosan becsomagolva a papírjaival együtt. (kép) Kiemelve a pár cipőt gondosan átnéztem, hogy van e valami gyártási, esztétikai stb. hibája. Minden rendben, az első próbán átment a cipő! Futózoknival próbáltam fel először a cipőt. Belebújva és az első lépések után meglepően ültem le a székre és az alábbi szó jutott először az eszembe: kényelmes, kényelmes, kényelmes. A lábfejemre szépen illeszkedett a cipő felső része, a sarkamat kellően fogta a cipő sarka és a nyelve se szorította a lábfejemet. Az első lépésnél az volt az érzésem, mintha párnán járkálnék. Elsőre jónak bizonyult a döntés. Alig vártam az első futást.

Másnap munka után azonnal fel is húztam a cipőt és nyakamba vettem a várost. Számomra rövid kört futottam Békéscsabán az Élővíz-csatorna mentén, aszfalton, közel 4 km-t. Meglepően jól teljesített a cipő. Nem igazán érződött, hogy aszfalton futnék. A cipő csillapítása elsőosztályú volt. A táv alatt, szinte végig vitte a lábamat a cipő. Amit azonnal észre lehetett venni: széles lábfejre tervezték a cipőt, így ebből adódóan a „tapadása” is markánsabb. Ez így is volt. Minden egyes lépésnél biztonságban éreztem a bokám a masszív tapadás miatt. Azt gondolhatnánk, hogy a tapadásból adódóan nehézkes lesz a futás, de nem. Sőt! Nekem biztonságérzetet adott. Egy kis szakaszon letértem a körgáton futó útra is. A cipő ott is remekül helyt állt. A talpon lévő fogaknak köszönhetően jól kapaszkodott a cipő a félig füves, agyagos talajon is. Ami számomra még egy plusz pont volt, hogy nem törte a cipő a lábam, nem lett vízhólyag. Azóta eltelt idő alatt ezt a távot, útvonalat jó párszor megtettem és a városban bárhol aszfalton futva 3 év után is kitűnő társ a cipő.

A kirándulások, túrák alkalmával is kiválóan teljesített. Voltam vele többször többek közt az Erdélyi-szigethegységben 4 napos kirándulás alkalmával. Kiválóan tapadt a talpa a sziklán, kitett részeken is. Az Alföldi Kéktúra eddig teljesített szakaszait is – kb. 400 km – szinte ebben a cipőben teljesítettem. Helyt állt a homokos Csongrádban, a saras agyagos Békésben. A családi néhány napos kirándulások alkalmával is szintén végig ezt a cipőt hordtam a Bükkben, a Mátrában, a Zempléni-hegységben. Kisebb vízfolyásokon való átkelés sem okozott gondot a cipőnek, nem áztam be.

Az eltelt idő alatt szinte minden nap a lábamon volt a hétköznapokon is. Munkába menet, a boltba leszaladva, hosszabb távú kerékpártúrák alakalmával. Télen a hónap, ősszel a csapadékosabb, esős napok alkalmával óvott meg a beázástól szó szerint. Se a külső hálós része, se a vízhatlan membrán nem tört meg sehol, nem szakadt ki, pedig volt használva rendesen mindenféle terepi környezetben. 3 év elteltével nagyon jó választásnak bizonyult. Sajnos ezt a modellt már nem lehet itthon kapni, pedig szívesen vásárolnék belőle. Azóta sikerült vásárolnom szintén egy Pulse típust, és bátran viszi tovább elődje hírnevét.

Összegzés

Egyszóval, tényleg sikerült a gyártónak összeállítani egy olyan cipőt, ami tényleg megfelel a legvadabb igényeknek is, mindezt elérhető, pénztárca barát áron. Talán egyszer éreztem, hogy kényelmetlen a cipő a sarkánál, egy Alföldi Kéktúra során Ruzsa határában. Ott is valószínűleg a túrazoknival volt a baj, mert állandóan lecsúszott. Ettől eltekintve semmilyen problémám nem volt a cipővel. Az utóbbi fél évben éreztem, hogy a futócipőt kitapostam, ugyanis az egész napos viselése során este már sajgott a lábfejem. Nehéz lesz megtalálni az utódját! Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy Asics Pulse cipőre rakja le a voksát vásárláskor. Képeket sajnos nem tudok mutatni az elmúlt évekből, hiszen akkor még nem gondoltam volna, hogy valaha írni is fogok erről a termékről. A cipőről képeket jelenlegi állapotában, természetesen megtisztítva készítettem.

Értékelés

– Csillapítás: 5/5

A betétek tökéletesen teszik a dolgukat, a talp egésze összedolgozik. Elnyeli a becsapódás energiáját. Akár kavicsos, sziklás terepen használjuk, akár az aszfalton. Egyébként hát- és térdfájós vagyok, de ebben a cipőben alig mutatkoztak a jelek, csak egy-egy hosszabb fizikailag amúgy is megterhelő túrák során. A lábfej állandó csillapításáról járási ciklus közben az elülső és sarokrészben elhelyezett GEL gondoskodik. Ez tökéletesen működött végig. Mikor először megláttam azon gondolkoztam, hogy vajon mikor fogja magát megadni, vagy megsérülni. Ez a mai napig nem történt meg, pedig volt olyan szituáció, hogy árkon-bokron kellett áthatolni.

– Rugalmasság: 5/5

Számomra minden helyzetben hozta a kellő rugalmasságot. Akár sziklás terepen, akár aszfalton. Nincs merevség a cipőben.

– Stabilitás: 4/5

Az én elvárásainak megfelelően 4-es. Ha csak sík terepen használtam volna 5/5. Értelemszerűen a cipőt nem a hegyekbe tervezték, de számomra ennek ellenére mégis kellő biztonságot nyújtott a sziklák közt, a bakancs helyett.

– Kényelem: 5/5

Ha lehetne, 6-t adnék. A cipő minden része a kényelmet szolgálja, a belső részt tökéletesen kidolgozták, sehol nem nyomja a lábamat, a fűzőrendszer a cipőfűzővel, a merevítések teljes komfortot nyújtanak. Nagyon jó a cipőfűző anyaga, sokszor ezt rakom át más túracipőmbe is. 3 éves a cipő és a fűzője is hibátlan.

– Tartósság: 5/5

A gyártó utcai futócipőnek definiálja. Elvárásaimnak megfelelően szinte mindenféle környezetben használtam és nagyon jól helyt állt. Ha lehetne szintén 6-t adnék. Értelemszerűen a cipő talpán látszik meg elsőként a kopottság. A talp anyaga néhol szinte tükör simára kopott a 3 év alatt. Úgy gondolom, hogy ez nem rossz a mindennapos használat során. Egyedüli látványos sérülés a lapon keletkezett, ahol egy kis fognál feljött a talp kopó felülete. Ezt azonban nem bántott kíváncsi voltam vele mi fog történni a másfél év alatt. Gyakorlatilag semmi. A cipőn sehol nem vált el a talp, még az orránál se, ahol a legnagyobb behatás érte a cipőt.

– Design: 5/5

Számomra szintén hozta a maximális pontszámot. Valljuk be igenis fontos számunkra, hogy mit is veszünk fel magunkra, ez igaz a cipőkre is. Bár manapság minden gyártó törekszik a megfelelő minőség mellett a cipő designjának a kialakítására is. Illeszkedjen a forma, színe világa a cipő rendeltetéséhez.

Legjobb tulajdonság, pozitívum: elsősorban a kényelem és a megbízhatóság és hogy vízálló. Bármilyen körülmény közt fel tudtam venni. Könnyű volt takarítani

Legrosszabb tulajdonság, negatívum: Kár, hogy kitapostam, elhasználtam. A viccet félretéve, ha keresnék, akkor talán a talpbetétet említeném. A lábujjaknál viszonylag hamar kitapostam, de ez abszolút nem volt zavaró utána sem.

Kinek ajánlom a Pulse típust: mindenkinek, aki egy viszonylag pénztárcabarát minőségi cipőt szeretne. Ha lehetne, simán vennék még egy ugyanilyen típust.

A cipő gyári technikai adatai

Megnevezés: Asics GEL-PULSE 6 G-TX férfi futócipő

Anyag: Mesh, Gore-Tex

Szín: fekete, szürke, neonzöld

A cipő párnázott valamint DUAL EVA középtalppal van ellátva, amely maximalizálja az elrugaszkodást és rugalmasságot. Az ultrakönnyű, lélegző gyöngyvászon felsőrész, tökéletesebb illeszkedést nyújt, miközben súlyban is spórolhatsz, a Gore-Tex membrán pedig garantálja, hogy szárazon maradunk. Fényvisszaverő külseje növeli a biztonságot, ha netán éjszakai futáshoz támad kedvünk. A SpEVA 45 lasting és a SpEVA középtalp nagyszerű reakcióképességgel együtt párnázott, kényelmes futóérzést biztosítanak. A lábfej állandó csillapításáról járási ciklus közben az elülső és sarokrészben elhelyezett GEL gondoskodik. Emellett pedig a Guidance Line és Trusstic rendszer segítségével növeli a hatékonyságodat.

A cipőbe épített technológia

Reflectivity: Fényvisszaverő anyag, mely segít a láthatóságban.

AHAR: ASICS High Abrasion Resistance Rubber (AHAR) a külső talp a kopásnak leginkább kitett felületeinek kopásállóságát biztosítja még magas igénybevétel esetén is.

ComforDry sockliner: 3 réteg szivacsból összepréselt talpbetét, mely a szivacsos szerkezetnek köszönhetően kiválóan szellőzik, rendkívül jól idomul a talp formájához és nagyon finom puha érzést nyújt a cipőbe lépve.

Rearfoot and Forefoot GEL: Csillapító gél elöl és hátul

SpEVA: a középtalp anyagát adó SpEVA gyorsabban nyeri vissza alakját és ellenállóbb a tartós alakváltozással szemben.

Width Specific Standard: Széles lábfejre tervezett forma

Felhasználási terület: utcai futócipő

Kollekció: férfi, széles lábfejre

Első kiadás éve: 2014 ősz/tél

Extrák: AHAR, spEVA, Gel

Csillapítás: Gel

Sarokemelés (drop): 12 mm

Stabilitás: neutrális – szupináló lábra

Súly: 245 g

Share.

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás