Nagyatád 25. Hosszú Távú Triatlon Országos Bajnokság 2014.

1

Nagyatád 25. Hosszú Távú Triatlon Országos Bajnokság     2014.

 

Az idei évben 25. alkalommal rendezték meg a nagyatádi IRONMAN országos bajnokságot, ami lassan már nemzetközi szintre is emelkedik, hiszen már több mint 12 ország résztvevői álltak a gyékényesi tó partján.

617 bátor egyéni versenyző nevezett a viadalra, de végül csak 537 versenyző ért célba. A versenyt váltóban is lehetett teljesíteni, és voltak is szép számmal vállalkozó szellemű csapatok. 211 váltó állt rajthoz, többféle összetételben és létszámban. A klasszikus távot (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42,2 km futás) egyéb programok tették mozgalmassá.

Megrendezésre került egy 10 km-s úszóverseny, gyermekfutás (Ironmanó futam), 2/3 maraton, stb… A versenyközpontban sem unatkoztak a segítők, mert az expo kiállítók szép számmal jelen voltak a pálya melletti területeken.

Békés Megyéből szép számmal képviseltük a viharsarkot ezen a remek versenyen. 4 váltó és 15 egyéni induló vállalta az embert próbáló körülmények és a táv leküzdését.

triatlon

(Sajnos nem mindenki tudott megjelenni a fotózáskor, így páran hiányoznak a képről.)

A szokásos kis csapatunk idén két helyszínen volt elszállásolva. Voltunk a jól bevált nagyatádi kempingben, de a csapat másik része megpróbált többet pihenni és Gyékényes településen, pár lépésre az úszás helyszínétől pihent a verseny előtti éjszaka. Mi, akik a kempingben aludtunk elég korán keltünk, hogy a reggeli kötelező köröket és a táplálkozást is időben megkezdhessük. Furcsa volt a napnál korábban kelni. Az egész kemping egyszerre ébredt, mindenki köszönt mindenkinek és lázas kapkodásba változtak át az elején oly szögletes mozdulatok.

Ahogy elindultunk Gyékényes felé, hosszú kocsisorokon át vezetett az út. Mi egy kicsit sietősebbre fogtuk, hogy jó helyünk legyen a parkolóban. De természetesen a reggeli túlpörgésnek köszönhetően egy kereszteződést nem jó irányban teljesítettünk (elbeszéltük az időt), és egy kis kerülővel érkeztünk meg a parkolóba. Bocsi srácok!

triatlon

(Közel 560 egyéni induló az úszás rajtja előtti pillanatokban.)

A depózás a szokásos gyomorideggel zajlott, sok ismerős, versenytárssal találkoztam. Az idő gyorsan telt, így hamar elköszöntem a családtól és a többiektől, majd rohantam is a startvonalhoz. Elfoglaltam a helyemet az első sorban. A hagyományokhoz híven, a pap elmondta az áldást és kisétált a tóból. Felzendült a Vangelis partraszállás c. dala, és amikor jött az a bizonyos dallam, eldördült az ágyú. Bizsergés, hidegrázás, hatalmas adrenalin löket lett úrrá rajtam és rohantam a kristálytiszta tóba. Pici „bunyó” és lökdösődés után már volt is helyem kb 100 méter után. A víz tökéletesen tiszta volt, és 26 fok igen melegnek tűnt. A pontos pozíciómban nem voltam biztos, csak annyit tudtam,h az elején lehetek. A második kört megkezdve ahogy kijöttünk a partra lefutni azt a 10 méteres szakaszt, felmértem, hogy mögöttem közvetlenül kb 5-6 ember, előttem 1 leszakadva de az előtte lévők már messze járnak. Így nyugodt tempózásba kezdtem és végig saját egyenletes karcsapásaimat téve 16. helyen fejeztem be az úszást.

Az első depót egy kiadós második reggelizéssel kezdtem, majd magamra kaptam a mezemet és már ültem is a bringára.

A kerékpáros táv első köre egy 75 km-es útszakaszból állt, pár emelkedővel és lejtmenettel tarkítva. Ahogy kiértünk Gyékényesről, már éreztem is, hogy nagy szelünk lesz. Volt még három darab 35 km-es kis kör, amit idén is sikerült úgy kezdenem, hogy annyira hamar értem az egyéni frissítőpontomhoz, hogy a frissítő emberem nem ért vissza Gyékényesről. Szerencsére a verseny frissítőállomásai kiadós táplálékforrással voltak felszerelve, így ez csak mentális „döccenő” volt számomra. Amikor a második kis körön voltam, már javában 34 fok körül lehetett a hőmérséklet, így nagy hangsúlyt kapott az evés, ivás, fürdés (kulacsból), és a pulzuskontroll. Mivel a verseny előtti hetekben állítottam a kerékpáros pozíciómon, pici hátfájással és talpzsibbadással küzdöttem, ami az utolsó 15-20 km-en már nagyon zavaró volt. A bringa egész jól ment, úgy éreztem, hogy eleget ittam és ettem, még futásra is hagytam bőven „üzemanyagot”.

A második depó maga volt a felüdülés. Kis torna, és nyújtást követően felkaptam a futócipőt és a friss zoknit a lábamra és már a futópályán találtam magamat. Ez a várva várt mozgásforma nagyon jól esett az első körben. Sikerült is a terv szerinti tempót tartani. A második körben valami hirtelen elkezdett kerülgetni és a harmadikban teljesen elnyomott. A meleg, és vélhetően a kevés só tabletta hiánya, meg egy pici mentális gyengélkedés már ideje korán sétára kényszerítettek. Még öt kört kell teljesíteni, de lépni is alig bírtam. Mivel hirtelen történt minden, így az járt a fejemben, hogy nem is biztos a célba érkezésem. Tartottam tőle, hogy valami komoly dolog lehet a háttérben. Tesóm váltóban úszott és futott is két kört. Pont akkor kezdte a futást, amikor picit magamhoz tértem, így az ő tempójában sikerült újra futást produkálni két körön keresztül. De ahogy váltottak és egyedül maradtam, újra séta lett, meg a frissítő ponton egy közel 20 perces ülő számot mutattam be. Édesapám próbált lelket önteni belém, tömött mindenfélével. Végül a sok csoki, kóla, izotóniás ital, keksz és a só tabletta adott annyi energiát, hogy talpra álljak. Csak sok időbe telt sajnos… Az utolsó két körömben valami hatalmasat futottam (az előzményekhez képest) és sikerült 18 helyezést visszaszereznem. A célkapu feletti óra 12 óra 8 percet mutatott, tehát a tavalyi időmet sikerült 30 perccel megjavítanom. Sokat tanultam ebben az esztendőben is, de be kell látnom, hogy a kánikulában nem úgy működök, mint ahogy azt szeretném. Jövőre újra megpróbálom és remélem, hogy 11 óra alá sikerül becsúsznom. Az esti tűzijátékról immáron 3. alkalommal maradtam le, napszúrás jellegű tüneteknek köszönhetően hamar álomra szenderültem. Sajnos pont ezért nem tudtam szurkolni a sporttársaknak, akik szintén hatalmasat küzdöttek és sikeresen célba értek.

A versenyt rajt-cél győzelemmel Flander Marci barátom nyerte, aki a pár héttel korábban a frankfurti Ironman versenyen aranyérmet szerzett korosztályában (abszolút mezőnyben 13. lett) és ezzel a remek eredménnyel kijutott a Havaii VB-re. Itt Nagyatádon nem bízta a véletlenre a dolgokat, nagyon precíz versenyzésének köszönhetően hatalmas fölénnyel ért célba. A lányok versenyét Zelinkai Gabriella nyerte, aki olyan sebességű futást mutatott be a pályán, hogy a szánk tátva maradt ahogy az a pici lány elsuhant mellettünk. Dr. Krasznai Adrienn gyulai sporttársunk a tavalyi bronzérmet idén ezüstre cserélte. Ha a hírek igazak, akkor jövőre az eddiginél nagyobb létszámú Békés Megyei versenyzőgárdával kelünk útra és megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból.

A vasárnapi avatási és eredményhirdetési ceremónia tele volt érzelemmel… Az első bálozók avatása jó sokáig tartott, mert több mint 230 új Ironman lett ezen a versenyen. A szervezők is ki lettek tüntetve, Nagyatád város legmagasabb kitüntetését kapta ifj. dr. Herr Gyula. Legnagyobb örömünkre már fel is töltötték internetre a helyi televízió által készített kisfilmet, valamint egy sportcsatorna is a saját rövidvideóját, ami egy kis mini helikopteres segítségével készített felvételeknek köszönhetően teljesen más perspektívából mutatta be az egész versenyt. Totális borzongás és hidegrázás, néhányunknál pedig még 1-2 könnycsepp is kicsordult, a friss élmények miatt.

Minden nehézség és probléma ellenére remek kis nap volt. Gratulálok minden célba érkezőnek, aki egyéniben vagy váltóban be tudta fejezni a versenyt!

Valamint köszönet ismételten a segítőinknek, családunknak a kitartó és fáradhatatlan szurkolást, frissítést! Edzőtársaimnak a közös edzéseket és ígérem, hogy egy kis pihenő után folytatjuk a munkát!

Ironman távú Országos Bajnokság dobogósai

Női:

1. Zelinka Gabriella (Sződliget) 9:14:41 Uniqa Team Újbuda SE,
2. Dr. Krasznai Adrienn (Gyula) 10:32:28 Proathlon SE,
3. Juhász Ágnes (Kecskemét) 11:18:41 Mogyi Triatlon SE , Baja-Pécs,

Férfi:

1. Flander Márton (Baja) 8:26:19 Mogyi Triatlon SE , Baja-Pécs,
2. Szabó Attila (Budapest) 8:52:13 Dr. Bátorfi-Agria KTK,
3. Cseik Márton (Dabas) 8:56:02 Dabasi Szabadidős Sportegyesület,

 

Békés megyei váltók:

45. Dupla Dinamit (10:58:04) Lipták Tamás, Lipták Tibor,
65. Alföldi triumvirátus (11:20:29) Karsai Zoltán, Patkós Gábor, Szabó Zoltán,
88. Mozgóska (11:41:09) Kovács Katalin, Stefanik Péter,

100. körrekord űzők (11:48:12) Szilágyi Szvetlana, Swecz Zoltán, Szarvas Mátyás;

 

Egyéni versenyzők (akikről tudok):

Női célba érkezők:

43. Dr. Krasznai Adrienn (Gyula) 10:32:28 (abszolút női 2. hely, korosztályos 1.)
292. Bunzel Lívia (Békéscsaba) 12:50:30 (korosztályos 5.)
344. Kovács Vera (Békéscsaba) 13:15:01 (korosztályos 7.)
430.Zuba Magdolna (Mezőberény) 14:03:48 (korosztályos 2.)

Férfi célba érkezők:

115.Tímár Attila (Békéscsaba) 11:32:16 (korosztályos 21.)
190. Szabó Balázs (Békéscsaba) 12:08:22 (korosztályos 39.)
196.Huszár Levente (Szarvas) 12:11:54 (korosztályos 24.)
251.Korcsmáros Tamás (Békéscsaba) 12:34:22 (korosztályos 66.)
284.Markovics László (Orosháza) 12:47:30 (korosztályos 48.)
205.Balogh Róbert (Békéscsaba) 12:15:43 (korosztályos 44.)
319.Károlyi János (Mezőberény) 13:03:24 (korosztályos 15.)
360.Pepó János (Békéscsaba) 13:23:29 (korosztályos 87.)
386.Szécsi Donát (Békéscsaba)13:41:45 (korosztályos 70.)
439. Illés Sándor (Gyula ) 14:10:51 (korosztályos 76.)
544. Hrabovszki Roland (Békéscsaba) 16:07:46 (korosztályos 119.)

 

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás