Nagyvárad IRONMAN triatlon 2015

0

Hétvégén rendezték a 6. Ironman versenyt Nagyváradon. Létszámban a tavalyinál jóval többen voltunk, ez már a regisztráció napján látszódott a parkolóban. Igen komoly kerékpárokat pillantottunk meg az autókon illetve a hangulatos versenyközpontban. Sokan kihasználták a lehetőséget és már aznap bedepóztak. Békéscsabát szép számban képviseltük, egyéni és váltó csapattal egyaránt.

Mindenki szorgalmasan készült erre a nem egyszerű pályára. A tavalyi évhez hasonlóan a versenyközpont melletti tóban volt az úszás, viszont már új pályaútvonallal találtuk magunkat szemben kora hajnalban. 8 kör úszás volt 10 helyett, egy egyenes helyett most egy bójákkal határolt oválishoz hasonló pályát kellett megtennünk a vízben.

Ez annyiból lett szerencsésebb, hogy a jobb úszók nem érték el olyan hamar a mezőny lassabb részét. A víz kellemesen hűs 20-21 fok körül volt a mérések szerint, a levegő pedig éppen csak elcsípte a hajnali órákban a 15 fokot. Az úszás rajtja kicsit hirtelen történt, csak arra lettünk figyelmesek bemelegítés közben, hogy már számolnak visszafelé. És az órámat is el tudtam indítani.

triatlon

Az első bójáig volt némi adok-kapok és mint tudjuk, sokkal jobb adni mint kapni, bőszen nyomult mindenki a pozícióért, de szerintem teljesen felesleges volt, mert egyből rendeződtek az erőviszonyok és a sebességkülönbségek is hamar megmutatkoztak mezőnyön belül. Az úszásnál igen nehéz volt tájékozódni a vízből, mert a partvonal árnyékban volt ahol úsztunk, és a bóják is elég sötét árnyalatúak voltak, hiába díszelegtek pirosban.

Az úszás visszavezető szakaszán pedig egyenesen lehetetlen volt bármit is látni, mert pont szemből sütött a nap. A 3. körben megnéztem, hogy merre járok a mezőnyben, de mivel már a lassabbakat befogtam, egy óvatlan pillanatban kaptam valakitől egy 3D lenyomatot a buksimba és így volt alkalmam a kicsit piszkos vízből mintát venni belsőleg.

A 6. körig nem is volt kétséges, hogy mit fogok csinálni a vízben. Dúdolás és énekelgetés helyett folyamatosan öklendeztem és könnyeztem. Nem volt finom a víz. Kontaktlencse nélkül nekem kimondottan körülményes volt a pontos cél belövése, de ez egész jól sikerült véleményem szerint. Ismét az első 10 ember között jöttem ki és a depózásom a tavalyi esztendőhöz képest megfeleződött.

A nagy létszámú versenyző és a kisméretű depó miatt ez jó dolog volt, hogy szinte senki nem volt körülöttem, volt bőven helyem levenni a neoprénemet és felvenni a bringás szerelésemet, na és persze megreggelizni. A nyakamat jól ledarálta a neoprén, így ma még élveztem a verseny utózöngéjét.

A bringa pályára szintén egy kis útvonal módosítással kerültünk el. Ez csak visszafelé okozott a versenyzőknek némi bonyodalmat – jómagam bemutattam magamban a teljes idegenszavakat is tartalmazó káromkodási szókincsemet – mert igen meredeknek bizonyult az a pár dombocska amit meg kellett másszunk,hogy a futás helyszínére jussunk.

Nem esett jól a combunknak. Ha már a jóleső dolgokról van szó, rögtön vissza is kanyarodok a történetben a bringás szektorra. Kora reggel még nem lehetett érezni túl nagy légmozgást, így a 7 körös bringás pályának az első 2 köre remekül telt. Majd hirtelen jött a forró levegő és a szél. A 3. körben már a hőség, az utolsó 2 körben pedig a szél volt a komfortfokozatot befolyásoló tényező, ami az utolsó két körre már olyan mértékű volt, hogy nem tudtam hova feküdni a kormányomon, hogy megközelítsem a 30 km/h sebességet.

A frissítésem egész jól ütemezett volt, a család most teljes létszámmal segített (szüleim és tesóm láttak el minden földi jóval amit a verseny előtt pár nappal már kiszámoltam). Igaz csak a tervezett ennivalók felét tudtam magamba préselni, de a kóla és a sótabletta mindig jókor jött. Hosszú idő után édesanyám is velünk tartott egy versenyre. Bár nem sokat látott a család a 1300 méteres szintet tartalmazó bringapályából.

Itt annyit jegyeznék meg, hogy bár nem nagy forgalmú úton van a verseny, az autósok triatlonverseny és egyáltalán kerékpárossal szemben tanúsított toleranciájuk, igencsak a béka feneke alatt található (tisztelet a kivételnek). Sok esetben beértük volna annyival, ha nem padlógázon előznek meg minket vagy nem rántják egyből vissza ránk az autót esetleg ha jön szemből, hagy annyi helyet,hogy biztonságban legyünk mindannyian.

triatlon

Ezzel sajnos a szervezők sem tudnak mit kezdeni, az autóvezetők szemléletén kellene picit változtatni. Erre talán megoldás lehet néhány, a verseny ideje alatt kihelyezett figyelmeztető tábla, hogy az adott útvonalon kerékpárosok vannak.

A futás során a jól megszokott parkot kellett körbe kocogni 38 alkalommal, hogy a célba kerülhessen az ember. A meleg beszorult a parkba, de legalább árnyék volt a pálya 75%-án. A frissítőnél volt jég a frissítő asztalon (ezt nekem utólag súgták meg pont ma délután). A bringán elgémberedett bizsergő talpam és lábujjam már nagyon vágyta a finom puha futócipőmet.

A derekam is várta a depóban való pici rövid mozgást, nyújtást. A segítők hamar elnavigáltak a futócuccaimhoz és egyből nekiestem az öltözködésnek. A futás első 3 köre nagyon kellemes volt, bár a szememben éreztem az összpontosítás hiányát és éreztem valami furcsát is aminek nem a 4. km környékén illik kopogtatnia, hanem 30-35 km környékén.

Természetesen nem csak velem volt gond, sokan elrontották a frissítést és elég sokan szorultak orvosi segítségre. Többnyire egy „csodakoktél” infúzió formájában megoldotta a rosszulléteket, de sokkal melegebb volt az idő, mint tavaly. Amikor már belesétáltam a futásba tudtam, hogy ez most vagy nagyon szenvedős lesz, és próbálom magam gatyába rázni, vagy meg kell hozzak egy olyan döntést amivel nem akartam szembesülni.

Frissítettem, próbáltam ösztökélni magam a futásra, de valahogy nem ment. Gondoltam volt már ilyenem az elmúlt pár évben, majdcsak túl leszek rajta. Így mentem még pár kört szép komótosan, de amikor már pocak is hasonlókat művelt belül, mint abban a bizonyos reklámban is a grafikán, akkor tudtam,hogy ez egy picit komolyabb kihívás lesz mint szeretném.

triatlon

Egy rövid kitérőt követően sikerült elmélkednem a lehetőségekről, majd meg is hoztam a döntést. Megmosakodtam, belőttem a sérómat, és besétáltam a szervezőkhöz és letettem a „lantot”. Még most is marcangolom önmagam, de mérnök lévén logikus döntést kellett hoznom. Mérlegelnem kellett, hogy idén 3 ironman versenyre neveztem be magamat, márciusban szereztem egy sérülést és 2 hónap kimaradt az idei felkészülésből (pont csak az alap erőnlét hiányzik a tavalyi esztendőhöz képest) és én meg itt sétálok egy versenyen mindezt 3 hét valamire való edzésmunkával a hosszú kihagyás után…

Nem is értik néhányan, hogy miért is indultam el a versenyen. Természetesen azért, mert úgy gondoltam, hogy az elmúlt pár év edzése és a rutin majd bevisz a célba egy vállalható idővel, de sajnos nem így lett. Kezdetnek belátom, hogy egy féltáv bőven elég lett volna és az valószínű nem is ment volna rosszul. De így ez most keserű számomra, statisztikailag lett egy nem teljesített ironman versenyem. Ugyan akkor be kellett látnom azt is, hogy 4 hét múlva Nagyatád! És revansot szeretnék venni az ottani pályán, mert minden évben eddig próbára tett. És szeretnék felül kerekedni rajta. Tavaly nagyon jól ment a nagyváradi verseny, hisz az eddigi legjobb időmet teljesítettem ezen a távon.

Csalódottságom ellenére jó volt maga a verseny, a segítők és szervezők mindent megtettek értünk versenyzőkért. A kommunikációval ebben az évben sem volt probléma. A sporttársaimra rettenetesen büszke vagyok, hatalmasat küzdöttek! Latorcai Balázs és Jancsika Ákos első bálozóként tökéletes első Ironmant teljesítettek.

Patkós Gábor is átszakította a célszalagot első hosszú távú versenyén. Ő úgy kihajtotta magát, hogy a mentősök egyből beinvitálták a sátrukba egy kis „csodakoktél” elfogyasztására. A nők versenyében Kovács Vera annyira kitartó volt a pályán, hogy végül az ezüstéremig hajtotta magát. Pepó Jani mint újdonsült nagypapa – ha számításaim helyesek – 5. alkalommal mondható el róla, hogy Ironman lett.

A csapatoknál is dobogó közeli eredménnyel a békéscsabai Szerelmes Páros duó 4. helyen fejezte be a teljes távot. Nem feledkezhetünk el a fél távot teljesítőkről sem, akik Nagyatádra készülnek. Szekeres Mariann megvalósította önmagának a „wellness triatlont”, ami annyiból áll, hogy végig jól érzi magát. Korcsmáros Tamás pedig talán eddigi legjobb féltávos idejét hozta ezen a szintes kerékpáros pályán, ami arra ad következtetést, hogy Nagyatádon elég komoly időre számíthatunk tőle, mivel nagyon jól sikerült az eddigi felkészülése.

A teljes távon Erdős Péter nyerte, a harmadik helyen a tavalyi címvédő Bartos Dávid állhatott fel a dobogóra. Fél távon szintén a magyar lányok voltak a dobogó elején, Szabolcsi Fruzsina, Tóth Zsófia, Imre Alexandra sorrendben.

Nagyon köszönöm a Családomnak, hogy velem tartottak az edzőtáborrá alakult versenyemre és türelmükkel, idejükkel, minden energiájukkal, jóindulatukkal próbáltak a célba terelgetni!

Köszönöm nektek, hogy jobban viseltétek a dolgokat, mint jómagam. És azt is, hogy mikor már leültem és átavanzsáltam szurkolóvá, folytattátok a többieknek a szurkolást és a frissítést.

Nagyon büszke vagyok, hogy ilyen kitartó és odaadó családom van!

triatlon

Eredmények:

Fél táv (1,9 km-90 km – 21 km)

Szekeres Mariann – korosztályos: 2. hely összetett: 105. hely 7:57:04;

Korcsmáros Tamás – korosztályos: 14. hely összetett: 55. hely 6:05:20;

Iron táv (3,8 km-180 km – 42 km)

Kovács Vera – korosztályos: 2. hely összetett: 39. hely 13:49:20;

Latorcai Balázs – korosztályos: 11. hely összetett: 14. hely 11:59:43;

Jancsika Ákos – korosztályos: 9. hely összetett: 19. hely 12:30:24;

Pepó János – korosztályos: 6. hely összetett: 23. hely 12:54:43;

Patkós Gábor – korosztályos: 14. hely összetett: 44. hely 14:12:56;

Szerelmes páros (váltó: Bunzel Lívia és Recski Ferenc) 4. hely 12:50:45;

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás