Ultrafutás – 24 órás békéscsabai győzelem Hollandiában

0

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Nap sugarai a legkisebb szögben érik a Földet; a bolygónk északi féltekén ezen a napon, december 21-én a leghosszabb éjszakát eredményezve.

Amíg hazánkban számos Szent Iván-éji teljesítménytúra kerül a leghosszabb nap apropóján megrendezésre, addig Hollandiában egy 24 órás verseny szolgált a téli napforduló ünnepeként.

Édesapám, Zahorán János 2008-ban a nyári napéjegyenlőség idején – június 21-én  38 fokos kánikulában sikeresen teljesítette a 212 km-es Ultrabalatont. Azóta háromszor nyerte meg a 24 órás futás szerb ultramaratoni bajnokságot Palicson, ugyancsak a nyári napforduló környékén. Nem csoda, hogy a JALTE – Alföld TE ultramaratonistája egy új kihívás után keresgélve bukkant egy teljesen más szélsőségekkel nehezített erőpróbára, az Amszterdam-közeli 24 órás futóversenyre.

December 18-án érkeztek meg a szüleim Békéscsabáról hozzám, Bambergbe, hogy másnap reggel együtt autóztunk tovább Hollandia irányába. A reggeli erős felhősödést követően szinte egész nap szakadt az eső. Ennek ellenére egy kétórás városnézés erejéig felkerestük Münster nevezetességeit. Kezdtük mindezt a város fő látványosságaként szolgáló árkádos Giebel-házakkal, majd a dómtéren magasodó Szt. Pál-dómtól végigsétáltunk a város legrégibb kereskedőutcáján, a Salzstraßen, végül pedig az éttermeiről és kávézóiról híres Ludgeriviertel-en.

450 kilométer autózást követően már csak 250 kilométer várt ránk az aznapi célunkig, Heemskerk-ig. Az előttünk álló táv hossza egyre csökkent. Az idő ugyanakkor egyre romlott: a szakadó esőhöz egyre erősödő, orkán erejű széllökések párosultak. Nem épp egy felemelő érzés egy nappal a 24 órás futóverseny előtt. Ugyanakkor nem volt visszaút: eljöttünk ilyen messzire, a nevezési díj is be lett fizetve, a szállásunk is le lett foglalva.

Nem is akármilyen szállásról van itt szó: Heemskerk fő nevezetessége, a 13. században létesített, majd 1546-ban újjáépített, impozáns, vizesárokkal és egy meseszép parkkal körülvett várkastély szolgált a szálláshelyünkként.  A képeslap szépségű Assumburg külső és belső szerkezetének megcsodálását követően elfoglaltuk a szobánkat és kezdetét vette a glikogén raktárak feltöltését követő kiadós pihenés: 16 óránk volt ugyanis a rajtig.

Ultrafutás

Reggel lélekromboló időre ébredtünk: a tomboló, süvítő szélben ugyan megpróbáltunk optimista hozzáállással az időjárás száraz és (még) esőmentes mivoltára gondolni, mindez azonban hasztalan önámításnak bizonyult. Mindannyian tudtuk: ha nem csillapodnak a feltételek, akkor itt bizony nagy szenvedésnek nézünk elébe.

10 órakor már a rajthelyen voltunk, a hátralevő két órát pedig a szokásos hercehurcával töltöttük: rajtszám-felvétel, rövid eszmecsere, majd pedig a frissítéseink kipakolása és szisztematikus elrendezése. Ekkor eszméltünk csak rá, hogy a gélek Bambergben maradtak. Sebaj, a startpisztoly eldördülését követően elkocsikáztam a 150.000 lakosú Haarlem városába, amely a kiváló homoktalajával évszázadok óta a tulipántermesztés központjaként ismert.

A Grote Markt (Piactér) körül elterülő óváros mindenképp megért egy rövid sétát – főleg, hogy a lófrálásom során még gélt is sikerült szereznem. Haarlemből a rendezvény helyszínére visszatérve kizárólag édesapám frissítése jelentette a verseny hátralevő részére kitűzött elsőszámú programot. Erre volt is szükség, ugyanis a 400 méteres atlétikai pálya monotóniája és a viharos szél embert próbáló ereje már 30 kilométernél éreztette a hatását.

Ultrafutás

Ekkor szóltam apukámnak, hogy a hagyományos futóóráját cserélje le az énáltalam felkínált GPS-es futóórára. Annak segítségével ugyanis jobban nyomon lehet követni a megtett távot és az aktuális futótempót; ezáltal pedig a verseny egyhangúsága is elviselhető keretek között tartható. Ez meghozta az eredményét: fél órával később a kezdeti holtpontnak már nyoma sem volt. Apukám ekkor azonban csak a nyolcadik helyen szaladt.

Ez nem baj, sőt! 24 órás versenyeken elkövethető egyik legnagyobb hiba az, ha valaki egy, a tervezett tempónál lényegesen gyorsabb iramot diktálva rögtön az élre áll. Édesapámnál erről szó sem volt: mindvégig egyenletes sebességgel futott és a verseny félideje felé közeledve a legfőbb riválisait fokozatosan maga mögé utasította: 12 óra után már csak a holland Sjaak Bus szaladt előtte, egyre lassabban és egyre hanyagabb futóstílusban. Ekkor már tudtam, hogy az éllovas versenyző nem sokáig örülhet az előkelő helyezésének. Így is történt: 15 óra versenyzés után édesapám átvette a vezetést.

Ultrafutás

Sokkal inkább óvatosságra intett a francia Marc Etiemble, aki ekkor már több mint tíz órája 1,5 kilométerrel édesapám mögött haladt: a különbség pedig se nem csökkent, de nem is nőtt. Ráadásul a rutinos francia ultramaratonista ekkor még nagyon összeszedetten, frissen mozgott. A verseny 19. órájáig ez mit sem változott. Akkor azonban Etiemble-nél gyomorproblémák léptek fel, amelyeken nem tudott úrrá lenni és egy órával később feladta a versenyt.

Édesapámnál nem volt szó semmiféle gyomorbajról. Ez azzal is magyarázható, hogy az erejét beosztva, mindvégig ügyelt a megfelelő frissítésre. Eleinte a közös frissítőasztal kínálatára hagyatkozva porcukorral meghintett, puha mazsolás kalácsot, sajtos-felvágottas bagettet, főtt tojást evett, valamint rostos narancslevet és vizet ivott. A verseny előrehaladtával azonban a gyomor befogadó kapacitása csökkent. A nehezen rágható ennivaló helyett később puha ételeket fogyasztott (gyümölcs, zselé), majd pedig a folyékony táplálékbevitel (vízben oldott szőlőcukor, különféle levesek) került előtérbe.

A sikeres 24 órás versenyek két legfőbb kritériuma a megfelelő gyomorműködés, valamint a sérülés- és görcsmentes izomzat. Az izomsérülések- és görcsök megelőzése érdekében félóránként 2 dl Verofit, valamint 3 óránként egy Magne B6-ampulla és két sótabletta bevitelére került sor. Hatóránként feketenadálytő-krémmel legyúrtam. Minden egyes ilyen masszázs ugyan öt percet vett igénybe, de végül megérte: a versenyt bárminemű komolyabb gyomor- és izompanasz nélkül, nagy fölénnyel, új pályacsúcsot jelentő 217 km-es eredménnyel nyerte.

Ehhez persze kellett egy kis szerencse a szerencsétlenségben: a viharos, esőáztatta első 12 óra után a viadal második felében lecsillapodott a szél, így a 16 óra folyamatos sötétséget és a 400 méteres pálya monotóniáját a barátságosabb időjárás némiképp elviselhetőbbé tette. Ezzel édesapám a 2014-es esztendő során három ország három neves ultramaratoni erőpróbáján diadalmaskodott: Németországban a stuttgarti 24-óráson, Ausztriában a 217 km-es Race Across Burgenlandon, valamint Hollandiában az Amszterdam-közeli Driehuis 24 órás viadalán.

A hangulatos díjátadót követően visszaautóztunk a szállásunkra, a heemskerki várkastélyba, ahol a győzelemre való tekintettel a recepciós lány forró csokival és egy helyi likőrrel kínált meg minket. Az ünneplést pedig egy üveg pezsgővel tettük teljessé.

A 24 órás erőpróba másnapján elautóztunk Ijmuidenbe, ahol eltöltöttünk egy órát a tengerparton, valamint az ott magasodó homokdűnék között.  Külön érdekesség volt, hogy a homokdűnék képződését egy nem mindennapi jelenség formájában követhettük nyomon: egy jóember az autóját mindössze két órára hagyta a beach-re vezető aszfaltúton – mire visszatért, az autót a lökhárítóig ellepte a szél által szállított homok. Érthető ugyanakkor, hogy ilyen időjárási körülmények között elég volt nekünk is egy óra a viharos szélnek kitett tengerparton; a nap hátralevő részét inkább a látnivalók széles palettáját kínáló Amszterdamban töltöttük. A coffeeshop-jairól, valamint a piroslámpás negyedéről híres, romantikus hangulatú, pezsgő életű, sokszínű fővárosban eltöltött szűk egy nap során volt alkalmunk megtekinteni a város világhírű csatornahálózatát, számos történelmi épületét, a helyi nemzetközi karácsonyi vásár kínálatát és persze a megfáradt turisták, galambok, valamint utcai előadóművészek találkozóhelyét képező impozáns főteret, a Damot.

Másnap pedig búcsút intettünk Hollandiának: a Dómjáról híres Köln, valamint az egykori NSZK fővárosának, Bonn-nak a megtekintését követően visszaautóztunk Bamberg-be, hogy az ünnepeket már otthon, a lakásomban tölthessük.

Ultrafutás

Kísérőként megtapasztalhattam, hogy a téli napforduló egy nem mindennapi kihívást jelent a futók számára. Az időjárás ugyanis egyszerűen kiszámíthatatlan: a hóvihartól az egész napos áztató, jéghideg esőig, az orkán erejű széltől a dermesztő hidegig mindennel számolni kell. Erre nem lehet felkészülni. Az is lehet, hogy ezek a feltételek egyik napról a másikra köszöntenek be, és a verseny 24 órája alatt egymást felváltva jelentkeznek.

A 16 óra sötétség pedig egy rettentően nyomasztó tényező, akárcsak a verseny útvonalaként szolgáló 400 méteres atlétikai pálya. Mindezeket a nehézségi faktorokat hozzá kell adni egy tavaszi 24 órás viadal során elvárható kihívásokhoz, és csakis akkor lehet egy ilyen viadal igazán embert próbáló jellegét reálisan szemlélni. Minden nehézség ellenére kijelenthetem: a De LangsteNachtLoop szervezői megmutatták, hogyan kell egy 24 órás futóversenyt hibátlanul szervezni: a pontos rajt, a hibátlan időmérés, a frissítőponton megtapasztalt terülj-terülj asztalkám, a rendkívüli hangulat és a díjátadó gyors és akadálytalan lebonyolítása miatt a viadalról csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Mindezt 30 eurós nevezési díj ellenében; bebizonyítva ezáltal, hogy még mindig vannak szervezők, akik fittyet hányva a profitra alacsony nevezési díjért is képesek első osztályú rendezéssel szolgálni. Ez a szervezői kvalitás, valamint a hollandok példamutató vendégszeretete meggyőzött, hogy jövőre is itt a helyünk.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás