Futócipő tesztek (Adidas, Asics, Salamon, Kalenji)

0
Már egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy leírom a tapasztalataimat, amiket az évek alatt elhasznált futócipők terén gyűjtöttem. Ez itt erre egy alkalmas fórumnak tűnik.
Mint látjátok jelenleg is többet használok, így van közvetlen összehasonlítási alapom.

futocipo-teszt

Mezítlábas stílusban futok, már lassan egy éve. Azóta ez annyira a sajátommá vált, hogy kifejezetten rosszul esik visszaváltanom a hagyományos futástechnikára. Eleinte csak olvasgattam róla, aztán arra jutottam, hogy a 2013-as áprilisi maratonom után nekiállok és megtanulom. Persze minden létező hibát elkövettem, aminek az lett az eredménye, hogy teljesen kikészítettem az achillesemet, meg a vádlimat. Türelmetlen voltam és túlerőltettem. Ahelyett, hogy szép lassan, fokozatosan szoktattam volna magam hozzá. Sajnos az egészet még a rossz technikámmal is tetéztem. A vége az lett, hogy a nyarat szinte csak bringázással töltöttem, mert heti 3×10 kilométernél nem bírtam többet futni. Aztán a nyár végére rendbe jöttek a sérüléseim és egyre jobban megéreztem, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Végre kezdtem élvezni. Eleinte minden terepegyenetlenség, gödör, fűcsomó kizökkentett belőle. Lejtőn lefelé is képtelen voltam magamat ehhez a stílushoz tartani. Aztán idővel szépen, fokozatosan beállt. Már nem kellett tudatosan figyelnem rá, hanem természetesen, magától jött.

Csak terepen futok. 178 cm magas és 70 kiló vagyok, a lábam nem dől szerencsére semerre és nincs lúdtalpam sem. Erre pedig azt mondják, hogy neutrális cipő kell nekem. Sőt, most már egy kifejezetten mezítlábas is jó lenne. A cipők technikai tartalmát, felépítését különösebb részletességgel nem taglalom. Akit ez érdekel bárhol könnyűszerrel utána nézhet. Én csak a szubjektív benyomásomról írok, hiszen ez az egy ami számít, semmi más. Sem a jól csengő márka, sem az ár, ahogy azt látni fogjuk.

Adidas Energy Boost

Ahol én futok – könnyű terep – ez vált be a legjobban. Ha aszfaltra tévedek, akkor is remekül teljesít. Mindkét futóstílusnak tökéletesen megfelel. A talp ütéscsillapítása kiváló mind a sarok résznél, mind pedig a talp elülső részénél jól elnyeli a becsapódás erejét. Jelenleg kb. 800 kilométer van benne, de gyakorlatilag meg sem látszik rajta. Feltéve, ha kitisztítanám. De minek, hiszen azzal is csak koptatom, így meg idővel mindig vagy egyre tisztább lesz, vagy egyre koszosabb. Mikor milyen az idő, meg a terep. Ez a cipő olyan, hogy valahányszor egy másikból kiszállva visszalépek bele mindig felderül az arcom. Úgy érzem egyek vagyunk, kiválóan illeszkedik, könnyű és a talpam megcsinálta benne a maga helyét. Amikor megvettem rögtön egy 30-assal avattam fel és úgy szálltam ki belőle, hogy csak az élmény jutott az eszembe, amivel megajándékozott. Elsőre, rögtön 30-on!

A hétköznapi futásaim során tudok olyan útvonalat is választani, amikor a terep igazán nehézzé válik. Egyenetlen talaj, köves, sziklás részek, meredek kaptatók és lejtők, éles párhuzamos terepszög. Az ilyen helyzetekre viszont teljesen alkalmatlan. A rugalmas felsőrész és a saroktámasz teljes hiánya miatt a talpam alól elmozdul, elcsúszik a cipő talpa, folyton igazgatnom kell, hogy a helyére kerüljön. Másrészt meg sajnálnám is ha kiszakítanám valamilyen tüskés gallyal, vagy elakadva egy faágban. A talp profilja sem olyan, hogy megfelelő tapadást biztosítana mondjuk sáros, síkos talajon. Így nehezebb terepre nem való. Viszont a talpa megőrzi a rugalmasságát még nagy hidegekben is. Nem merevedik be, akkor is jól csillapít. Általában 10 fok felett, száraz időben, könnyű terepen, ha aszfaltra tévedek akkor pedig mindenképp ezt használom.

Salomon Speedcross 3

Az adidas terepen való  hiányosságai miatt választottam. Nem annyira tompít a talp, de még mindig kiválóan megfelel. Aszfalton sajnálom használni, mert nagyon hamar elkoptatja a talpán kiálló stoplikat. Pedig ezek teszik igazán terepes mindenessé. A talp jól elnyeli az éles sziklák nyomását és a stoplik által jól megkapaszkodik még a sáros talajon is. Lefelé pedig hosszú lépéseknél is biztos talajfogást ad. Sajnos ebből lehet, hogy mégis a félszámmal nagyobbat kellett volna választanom. Egy mecseki 30-as alkalmával, a meredek lejtőkön a cipőben előrecsúszó ujjaimat a 20. kilométer után már annyira nyomta a kemény orr része, hogy alig tudtam befutni. Meg voltam győződve róla, hogy másnapra leesik a bekékült körmöm mindkét lábamon. Viszont a félszámmal nagyobb meg annyival szélesebb volt, hogy amikor meghúztam, egészen amorf módon gyűrte fel az orrát. Szóval éppen jó is lehetne, de mégsem az igazi. 15-nél többet nem szoktam benne futni, addig viszont jól teljesít.Kalenji Kiprun ld neutral
Ami megtetszett benne, hogy azon ritka típusú cipők közé tartozik, melyek a szűk felépítésük miatt remekül illeszkednek a keskeny lábfejemhez. Egy jól kialakított és kellőképpen merev sarokrésszel rendelkezik, mely nem engedi elcsúszkálni a lábamat a cipőben. Nem úgy mint az adidasban, ha nehezebb terepre érek vele. De ezzel sajnos minden előnyét el is mondtam. Illetve még talán az, hogy jól szellőzik. A talpkialakítása eléggé sajátságos, a sarokrészen belül egy nagy lyuk van. Arra, hogy ez mire jó igazából nem tudtam rájönni. Szerintem semmire, csak amolyan dizájnos parasztvakítás. A sarok sajnos meglehetősen rideg, kemény. Hosszútávon még az erdei talajon is kényelmetlenül keveset csillapít. Mióta pedig mezítlábas stílusra váltottam végképp használhatatlan lett, ugyanis ehhez túl magas a sarka és kényelmetlenül fent tartja a sarkamat talajfogásnál. Az lett a sorsa, hogy nem használom.Crivit waterproof running shoes, a továbbiakban csak lidlis cipő
Beköszöntött az ősz, a rossz idő, az eső, a sár és a hideg, meg persze közeledett a Nyúlcipőbolt Mecsek Trail. Be kellett látnom, hogy nincs megfelelő cipőm, ezekre nem vagyok felkészülve. Futottam gyorsan egy kört, a pécsi cipőboltokban és sportboltokban, hogy szeretnék egy vízhatlan terepfutó cipőt venni. Sajnos nem jártam sikerrel. A legjobban viszont azon lepődtem meg, hogy az egyik, kifejezetten szakboltban az illetékes eladó nagyon határozottan megpróbált lebeszélni róla.
– Nem igazán tartunk ilyet, mert nem nagyon keresik.
– Pedig pont most lenne a szezonja?!
– Igen, de nem sok értelme van ilyet venni, mert ha bokáig érő vízbe lép az ember, akkor felülről úgyis beázik, ki viszont nem folyik belőle a víz, csak ha leveszed és kiöntöd.
Az órámra pillantottam és volt még tíz percem, gondoltam még egy gondolatot ehhez én is hozzáfűznék. Nem mintha attól lenne cipőm, de hátha változna a szemlélete és később esetleg lehetne.
– Ez mondjuk igaz és mindenképpen gyakorlatias meglátás. Mint ahogy az is, hogy ezt kivédendő, akkor talán gumicsizmában kéne végigfutni a terep harmincast, hogy egy esetleges vízbecsúszást száraz lábbal megússzunk. Alapvetően a vízhatlan cipőt nem azért választom, hogy egy ilyen nyilvánvalóan kivédhetetlen szituációt száraz lábbal ússzak meg, hanem azokra az esetekre, amikor átfutok a vizes füvön. Vagy ha tócsába lépek és a felfröccsenő víz telibe veri az éppen előre lendülő lábamat. Vagy a sár felkúszik a cipő tetejéig, vagy az olvadó hó miatt latyakos a terep. Arról nem is beszélve, hogy hideg időben sokkal jobban szigetel és melegen tartja a lábat. És természetesen mindezen hatások egy-egy edzésen folyamatosan érik az embert mondjuk -5 fokban és két órán keresztül, vagy egy komolyabb terepmaratonon, ami eltart akár 5-6 órán át. Még mindig úgy gondolod, hogy hülyeség a vízhatlan cipő?

 futocipo-teszt
Akármit is mondott, már nem emlékszem, mert a tekintetében nem láttam azt, hogy meggyőztem volna. Végül mentőövként hullott az ölembe a lehetőség a lidl-ben fellelt cipővel. Minden olyan rá volt írva, ami nekem kellett: terepfutó cipő, vízhatlan, 42-es és nem mellesleg 5.555 forint. Gondoltam, ezzel nem sokat kockáztatok, ha nem működik visszahozom vagy elhasználom montizásra. Másnap ezzel indítottam a reggelem. Próbálgattam mezítlábasan, meg hagyományos stílusban is és ahogy teltek a kilométerek egyre határozottabb lett a mosoly az arcomon. 15-öt mentem benne, aztán belógattam a lábam a tóba. Egyiket is, meg a másikat is és semmi. Tökéletesen szárazon tartotta. Ezt nem hiszem el, hogy ennyiért, ilyet! Az erdei utakra kiváló volt a talp csillapítása elöl is és a saroknál is. A mélyen barázdált kialakítása miatt nagyon jól kapaszkodott, de ekkor még nem is tudtam, hogy mennyire. Ez csak később derült ki. Aztán csak futottam, meg edzettem benne és remekül működött. Kellőképpen keskeny volt ahhoz, hogy jól illeszkedjen és ne csúszkáljon benne a lábam. És jött a Mecsek Trail. Végig esőben, hidegben és helyenként erős szélben, de a cipő végig eszembe se jutott és ez a legjobb, mert a jót könnyű megszokni.

 mecsektrail2014-197

Lefelé is jól tartott, megtámasztva a rüsztömet nem engedte előrecsúszni a lábfejem, így nem nyomta az ujjamat. Másfél hónapnyi nyúzás után, kezdtem észrevenni, hogy a reggeli vizes fű érezhetően elkezdi átáztatni a zoknimat és a gyanúm idővel beigazolódott. Sajnos a vízhatlan membrán kezdte megadni magát. Ennyi volt, eddig teljesen hibátlanul zárt, de már nem az igazi. Igaz, még mindig tökéletesen használható maradt. Gondoltam, amíg nem enged át annyi vizet, hogy fázzak benne, addig használom. Összesen négy hónapon át nyúztam az év leghidegebb, legsárosabb és legvizesebb időszakában, hóban, sárban, fagyban összesen 800 kilométeren át, de itt vége lett.

 futocipo-teszt
A talp és a felső rész illesztése még mindig hibátlan volt, de a folyamatos nyíró hatást már az anyag nem bírta. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, mire ők küldtek egy pénz-visszafizetési igazolást, amit az első lidl-ben be is váltottam és hiánytalanul, kérdezés nélkül visszafizették a teljes vételárat. Négy hónapot, 800 kilométert futottam teljesen ingyen ebben a cipőben – ár-érték arányban verhetetlen.ASICS Gel-Trail Lahar 5 GTX
Megint itt voltam cipő nélkül, a tél még javában tartott, de nem akartam napokat kihagyni az edzésből emiatt. Volt egy akciós internetes ajánlat erre a cipőre – 30.000 helyett 17.000 – ami jónak tűnt, hát vettem egyet. Általában próbálok a vásárlás előtt utánanézni, hogy mit is veszek. Szeretek teszteket, tapasztalatokat olvasni róla, ezzel is így voltam. A youtube-n több is fellelhető róla, ahogy egy íróasztal mögött állva a kezükben tartva forgatgatják, mutogatják, hajlítgatják és közben ódákat zengenek a cipőről. Ezzel a teljesítménnyel a tévéshopban is felléphetnének. Általában a külcsín nem igazán foglalkoztat, de ennél nem mehetek el szó nélkül. A lényeg az, hogy ez egy ritka ronda cipő. A talpáról üvölt, hogy egy gagyi fröccsöntött műanyag cucc, amibe állítólag valami gel-technikát illesztettek, és ez aztán hú de nagyon csillapít. Már az első métereknél visszasírtam a lidlis cipőmet és rádöbbentem, ezt megvennem hiba volt. Az elülső talprész kifejezetten kemény és ezáltal elképesztően kényelmetlen lesz már 5-10 kilométer után. Az első futásom alkalmával, a kinti -5 fokos hidegben a talpa úgy bemerevedett, hogy olyan volt futni benne, mint egy acélbetétes munkavédelmi bakancsban. Ráadásul – ami eddig a lidlis cipőben fel sem tűnt – mocskosul csúszott a jegesre kijárt erdei ösvényeken. Minden lépésemet gondosan meg kellett terveznem, ha nem akartam nagyot esni. Eddig ezekre egyáltalán nem kellett figyelnem. Ennek fényében a lidlis cipő csak még jobban felértékelődött. 15 kilométer után az amúgy is kemény talpon a mintázata annyira átnyomódik a talpamra, hogy minden egyes kiálló részletét külön érzem. Ettől a lábfejem és az ujjaim elkezdenek zsibbadni, és egyszerűen meg kell állnom, levennem és egy kicsit átmasszíroznom a lábfejemet, hogy tovább tudjak menni benne. 20 után igazi élmény már csak az, ha levehetem. Már csak abban bízom, hogy a GTX-membrán jobban ellenáll az igénybevételnek és a felsőrész is strapabíróbb lesz, mint az elődnél. Jelenleg kb 300 kilométer van benne, egyelőre jól állja a vizet és kopásnak nyoma sincs rajta, de ettől még utálom. Mérhetetlenül bosszant, hogy egy ilyen cipőt 30.000 forintos árkategóriában kínálnak alapból! Ezt még szétfutom, de hogy még egyszer ilyet nem veszek, az egészen biztos.
A végére még csak egy kis matek. Ennek az akciós árán vehettem volna 3 lidlis cipőt. A tapasztalatok alapján azokban futhattam volna összesen 2.400 kilométert úgy, hogy mindig van egy még éppen tökéletesen vízhatlan állapotában lévő pár a polcon, ha éppen az kell. Ez első 4 hónap után az első lestrapált cipőt visszaviszem és visszaadják az árát, így összesen 11.110 forintból oldottam meg a vízhatlan terepfutó cipő kérdést 2.400 kilométerre. Hm, elgondolkodtató!
Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás