Ideje kinyitni a szemünket!

0

Évről évre elszomorít, amit az utcákon, a strandokon látok!
A kövér gyerekek, és itt már mondjuk ki nyíltan, mert nem aranyos, nem növi ki, nem átmeneti….a gyerek KÖVÉR Kedves Szülő!!!  Normális az, hogy egy 3-7 év közötti kis lurkó testét szinte mindenhol stria borítja?

Valamin változtatni kell! Nem holnap, nem jövő héten, nem hétfőtől!
A gyerek egészsége és normális lelki fejlődése forog kockán. Ezekből a gyerekekből már soha nem lesz egészséges felnőtt, ha a szülő homokba dugja a fejét!
Nagyon nehéz, de az igazi szeretet nem az, hogy 4 csokit viszek haza a boltból a gyerekemnek, hanem az, hogy küzdök azért, hogy a gyerekem egészséges, teljes, boldog életet élhessen később.

Anyukám osztályában (9 évesekről beszélünk) az elmúlt környezetismeret órán a következő 6 pontot kellett megtanulni a gyerekeknek:

– Reggelizz minden nap!
– Igyál sok folyadékot!- ami nem üdítő, nem cukros vacak!
– Egyél minden nap zöldséget, gyümölcsöt!
– 5x eszünk egy nap, és mindig csak megfelelő mennyiséget!
– Ne nassolj két fő étkezés között feleslegesen!
– Ami finom az nem egészséges (kóla, csoki, gumicukor)

Ezek olyan apró dolognak tűnnek, mégis fontosak. Van, aki felnőtt korban kezdi el megtanulni és betartani, de milyen szerencsés az, akibe ezek a jó szokások, már gyerekkorában beleivódnak és később egy egészséges életmód, amivel más küzd, számára természetes lesz.

Másnap, minden gyerek, kérdésekkel készült az órára, és megbeszélték, hogy miért fontos ezeket betartani. Elmesélte az egyik kisfiú (természetesen kövér), hogy előző délután megevett 3 kókusz rudat, mert már 2 nap múlva lejárt volna a szavatossága. Kikerekedett a szemem, és nem hittem a fülemnek.

Ezt egy szülő hagyja??? Miért? A kisfiúnak érthetően el lett magyarázva, hogy ilyenkor butaságot csinál, és nem szabad, mert ez neki nem jó, azóta rászól az anyukájára, hogy felesleges annyi csokit hazavinni, mert nem fogja megenni azért, hogy ne romoljon meg.  Az osztály egy fél év alatt jutott el arra a szintre, hogy szünetben nem tartja fontosnak, hogy sorban álljon kólát venni az iskolai büfében, visznek magukkal tízórait és gyümölcsöt. Nem nassolnak feleslegesen. És mindez napi pár óra beszélgetés következménye.

Tényleg nincs rá időnk???  Akkor nézzünk meg egy két példát mi is a következménye annak, ha  gyermekünk  nagyobb  túlsúllyal nő fel és kövér kamasz, majd kövér felnőtt lesz belőle.

Anyagcsere- és keringési zavarok.
Kettes típusú cukorbetegség, ami a gyerekek körében az utóbbi húsz évben megtízszereződött. Régebben ez időskori betegségnek számított.
A tartós cukorbetegség növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását.
Az erekben keringő nagy mennyiségű cukor károsítja az idegeket tápláló kiserek falát. Ez általában az alsó végtagokban okoz először tompább érzékelést, majd zsibbadást. Ilyenkor még nem biztos, hogy elkezdünk aggódni, viszont mikor már a láb csonkolására kerül sor, akkor elgondolkozik rajta bárki is, hogy ezt igenis meg lehetett volna előzni! Napi 30-40 perc mozgással.
-Kitérhetnénk a vese károsodásra, a látás romlására is.
Magas vérnyomás, ami már szinte népbetegség, és sokan nem veszik komolyan, azonnal gyógyszerekkel kezelik, és a gyógyszerekre is gyógyszert kell szedni?! Pedig a magas vérnyomás rendszeres mozgás hatására normalizálódhat.
Magas vérzsír, érelmeszesedés, zsírmáj. A máj elzsírosodása, ami olyan ritka volt, hogy a nyolcvanas évek előtt nem is szerepelt a gyermekgyógyászati tankönyvekben. Ma már minden harmadik kövér gyereket érint.
Légzési zavarok. Először asztmás rohamokkal találkozunk, ami a kövér gyerekeknél is rendszeresen jelentkezik. Ilyenkor általában felmentést kap testnevelésből is, így biztos nem fog még minimális testmozgást sem elvégezni.  Később pedig már alvás közben a légzés is leállhat. Milyen érzés lehet, úgy lefeküdni aludni, hogy leállhat a légzésed alvás közben? Egy kövér felnőtt tudja. És akivel én találkoztam, egyszer élt át ilyen éjszakát, azóta már közel 90 kg-ot fogyott. Mert meg lehet csinálni.

Mozgásszervi betegségek, mint például a combcsontfej elcsúszása, az elgörbült  alsólábszár, vagy a jól ismert lúdtalp. Ez mind a magas testsúly következménye.

Tegyük fel, amikor gyermekünk hazaér az iskolából szomorúan, hogy egész nap csúfolták, hogy kövér és X lába van, és idétlen tesi órán, akkor mi okos felnőttek mit csinálunk? Adunk neki egy csokit, hogy megvigasztaljuk? (mert sok esetben sajnos ez történik!) NEM!!!  Megfogom a kezét felültetem a biciklire és kimozdulok Vele, és elmesélem neki gyereknyelven, hogy miért is fontos a mozgás. Nagyon kevés gyereknek van olyan szerencséje, hogy olyan edző vagy pedagógus legyen a közelében, aki emberileg is figyel rá, segít neki.

Nem utolsó sorban tudjuk-e, hogy milyen lelki kihatása van annak, ha gyermekünk kövér? Visszahúzódó lesz. Agresszív. Depresszióra hajlamos. És ezek mind további evészavarhoz is vezethetnek.
Csúfolják az iskolában? Kinevetik testnevelés órán? Ezért még annyira sem fogja szeretni a mozgást, mint addig.  Otthon persze nem beszél róla, de kiügyeskedi magának, hogy anya elvigye orvoshoz és egész éves felmentést kapjon a testnevelés óra alól. Ismerős?  Nem szabad!

egészség

Ha már a gyermekünk túlsúllyal küzd, nekünk is „áldozatot” kell hoznunk, hogy segítsünk neki. Nem tudod fogyókúráztatni, nem fogja megérteni, hogy miért ?! Hiszen gyerek! De példát mutatni mindig tudsz neki.

Nézzük meg, hogy is működne ez?!
Vasárnap délután anya és apa chipset esznek a kanapén. Túlsúlyos család. A gyerekre rászólnak, hogy menjen ki futni fél órát mert, hogy néz ki.
De a gyerek mit lát eközben. Azt, hogy anya meg apa is elég jól termett, és ha ők egész délután a tv-t nézik és chipset esznek, akkor Ő miért menjen ki futni, mikor nincs is hozzá kedve. Jogos! Igaza van a gyereknek.

De ha anya megfogja a kezét és azt mondja neki, gyere menjünk ki picit a friss levegőre mozogni, akkor a gyerekben is más kép, más szokás, más látásmód alakul ki.
Együtt mozogni könnyebb!
Te motiválod a gyermeked, és ő motivál Téged. Egy hónap, fél év múlva elindul egyedül is. Délután együtt biciklizni, sétálni egy közeli erdőben,  vagy csak az udvaron játszani vele…mibe kerül? Pár órába a napunkból.

Emlékszem rá, hogy 7-8 éves lehettem, mikor egyik délután nyavalyogtam, hogy menjünk el fagyizni és ehetek-e 3 gömb fagyit. (Jelzem, ma sem tudok ennyit megenni, nemhogy kisgyerekként) Anyukám azt mondta, hogy jó.  DE! Akkor kapok 3 gömb fagyit, ha tudok egyszerre 100-at ugrani az ugrókötéllel.

Mondanom sem kell, hogy egész délután ezzel küzdöttem, kint az udvaron. Persze jó idő volt, nyár volt, a gyereknek kell a mozgás. Motiváció pedig megvolt, mert imádtam már akkor is az édességet:) 3-4 óra próbálkozás után, beletörődve, hogy nem tudok 100-at ugrani, elsétáltunk fagyizni. Bőven elég volt 2 gömb fagyi amit kaptam, de nem adtam fel és még napokig ugrókötelezéssel töltöttem a délutánjaim nagy részét. Megvolt a napi mozgásom.

egészség

Nem szereted jobban a gyereked attól, ha mindenre igent mondasz neki, és mindent azonnal megkap, amire amúgy semmi szüksége nincsen.
Gyerekkorban a legkönnyebb a gyerek értékrendjét, szokásait, úgy formálni, hogy később a tudatos életmód, a mozgás a mindennapjai része legyen.

-Járjon külön sportedzésekre, vagy ha nagy a baj, akkor kérd szakember segítségét.
-Vagy csak egyszerűen, vidd el magaddal egy aerobic órára, és hagyd, hogy ugráljon, szaladgáljon. Később követni fogja a példádat!
-Azon kívül, hogy fogyni fog, a sport nagyon sok mindenre megtanítja.
-Fegyelemre, pontosságra, odafigyelésre neveli.
-Nő a gyerekek kitartása, akaratereje.
-Reálisabb lesz az önértékelése.
-Önfegyelmet tanul.
-Toleráns lesz és segítőkész.
-Tanulás előtt mozog egy órát, akkor felfrissülve ül le tanulni. Könnyebben megy neki a tanulás is.
-Felszínre jöhetnek a gátlásai által elnyomott adottságai.
-Megtanulja feldolgozni a sikerélményeket és a kudarcokat is.

Adjunk 30-40 percet a sajátmagunk- és gyermekünk egészségéért is.

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk.
Mutassunk jó példát gyermekünknek.
Csak ennyin múlik, hogy egészséges felnőtt legyen, és teljes életet élhessen.

A gyerekek nagyon jól kitalált kis emberek…tudják, hogy bármit elérhetnek, ha igazán akarják. Köss vele kompromisszumokat! Tűzz ki neki célokat! Beszéld meg vele, hogy minek mi az oka.
Nincs még gyerekem, de sok mindenre vissza tudok emlékezni a gyerekkoromból, amit akkor még nem értettem meg. Sokszor hallottam azt, hogy nem. És mozognom kellett.És akkor is ha nem akartam. Nem értettem miért, de most már igen, és tudom, hogy a gyerekemnek mire lesz szüksége, hogy testileg és lelkileg is egészséges felnőtt legyen!

egészség

 

Hálás vagyok, hogy anyukám OKOSAN szeretett, és amire nemet kellett mondania annak oka volt, amit megkövetelt annak is. Hiszen a dolgok nem maguktól történnek meg egy nap alatt. Minden a TE műved és hosszú idő kemény munkája. Az elhízás is. A fogyás is.

Szeresd okosan a gyermeked, és neveld tudatosan, egészségesen.

Néhány sort szeretnék szó szerint idézni olyan gyerekektől, akik először kötelező módon orvosi javaslatra, ma már viszont maguktól járnak anyukám délutáni sport foglalkozására. Megkértem őket, hogy írják le, miért szeretnek, vagy nem szeretnek járni. Vannak benne elgondolkoztató mondatok!

„Azért szeretek gyógytesire járni, mert erősödik a lábam” (V.Péter  1. oszt)

„Mert nehéz feladatokat csinálunk, és játszunk óra végén.” (K.Balázs 1. oszt)

„Én azért szeretek járni, mert mindent megmozgat, és már szebben ülök órán.” (Gy.Gergő 3.oszt)

„Én azért szeretek gyógytesire járni, mert mióta járok, sokat erősödtem. Meg még azért is, mert nagyon jó feladatokat szokott kitalálni tanár néni. És a végén mindig jókat játszunk.” (Bogi 4.oszt)

„Én azért szeretek gyógytesire járni, mert izmosít, és tudom, hogy csak így gyógyulhatok meg.” (Szabolcs 4.oszt)

„Én nem szeretek gyógytesire járni, mert amikor eljövök, másnap olyan izomlázam van, hogy belehalok. És még el is fáradok.” (Ati 4.oszt)

„Én azért szeretem a gyógytesit, mert tanár nénit szeretem. Azért is, mert jó játékos feladatok vannak. Még a gyógyulásban is segít. Én ezért szeretem a gyógytesit.” (Miki 4.oszt)

„Mert az izmom erősödik és jó itt lenni és nem otthon a tv előtt ülni.” (Sára 4.oszt)

„Én szeretek, azért mert érdekes, erősödök, és ha kész a lecke nem unatkozom. Nagyon jó szerintem, mert játékos. Jó, hogy van nekünk a gyógytesi.” (Jancsi 5.oszt)

„Én azért szeretek gyógytesire járni, mert sokat erősödött a kezem, és szerintem egy bunkó voltam mikor tavaly elhalasztottam.” (B.Szabolcs 5.oszt. Születési rendellenesség miatt alig tudta használni a kezét, ma már sok olyan dolgot csinál vele, amit eddig nem tudott.)

„Miért szeretek gyógytesire járni? Azért szeretek, mert a tanár néni kitesz az érdekeinkért. Mert tisztelem és szeretem a tanár nénit. Mert erősödök, és szeretnék erős, és kitartó lenni.” (G.Levi 5.oszt)

„Azért jó, vagyis én így gondolom, hogy igazából, amiket itt megcsinálunk 45 perc alatt, azt minden embernek is jó lenne a világon. Ez nem olyan, mint egy masszív súlyzós edzés, hanem sokkal nehezebb. Minden egyes izomcsoportot a kicsitől a nagyig átmozgat. Ez minden embernek fontos lenne. De ami a legfontosabb, szeretni kell, nem csak azért mert muszáj…” (Balogh Károly fiú felső tagozat)

„Én szeretek gyógytesire járni! Ha kevesen vagyunk, ha sokan mindig jól érezzük magunkat. Nagyon szeretek mozogni , még ha néha nem is annyira tudom megcsinálni a feladatokat. Lehet, hogy másnap izomlázam van, de pont ez a jó, hogy csináltam valamit.” (Viki felső tagozat)

„Én nagyon félek az elhízástól, ezért ha gyógytesire jövök, picit megnyugszik a lelkem. Próbálom mindig jól csinálni, hogy  fogyjak/izmosodjak valamennyit. Amúgy ilyen jó időben, soha nem ülök otthon.” (B.Petra felső tagozat)

„Én azért szeretek gyógytesire járni, mert jó a hangulat, jó a zene. Az utóbbi időben jöttem rá, hogy sok időt elpocsékoltam az életemből, amit mozgással tölthettem volna. Tanárnő nagyon jól elmagyarázza, hogy mit csináljunk és így teljes a gyógytesi.” (Detty felső tagozat)

„Azért szeretek gyógytesire járni, mert erősíti a szívemet. Erősíti az izmaimat, mert eléggé gyenge vagyok. Félénk voltam és a gyógytesi segít, hogy bízzak magamban,  az erőmben és a kitartásomban. (C.Dóri felső tagozat)

Share.

About Author

Leave A Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Miben tudok segíteni? Klikk ide!

Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, kérlek hagyj üzenetet, ügyfélszolgálatunk hamarosan keresni fog. Köszönjük szépen.

Kérdések , kérések ? Szívesen segítünk mindenben!

Kattints ide hogy elkezd a csevegést

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás